A fogvatartotti állomány motiváltsági tényezőinek feltérképezése az egészségük megőrzése érdekében a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben - Németh Miklós (2016)
Dolgozatom témáját munkahelyemhez kapcsolódóan választottam, mely sok specialitással rendelkezik a civil munkahelyekhez képest. Mint a dolgozatom címe is mutatja, a börtönökben a fogvatartotti állomány motiváltság rendszerét térképeztem fel, melyhez felhasználtam a saját tapasztalataim mellett a rendelkezésre álló szakirodalmat is. Tehát primer és szekunder ismeretfeldolgozást, kutatást egyaránt végeztem. Hipotézist állítok fel, miszerint a büntetés-végrehajtás vonatkozásában az egészségi ellátás minden tárgyi és szakmai erőfeltétel adott ahhoz, hogy a fogvatartottak egészségüket megőrizzék, illetve a már kialakultakat problémáikat, megfelelően kezeljék. Munkámat három fő részre osztottam, elsőként a különféle motivációs elméleteket feldolgozva, feltételezéseket fogalmaztam meg, amely alapját képezi a kérdőíves felmérésemnek. Szem előtt tartottam az elméletek közötti vékony határmezsgyét is. Fontosnak tartottam kiemelni több motivációs elméletet is, mivel csak ezen elméletek együttese adhat számomra egy tisztább, teljesebb és hiteles képet a kutatott folyamatról. Az egész kérdőíves elemzést eme motivációs elméletek támasztják alá mellyel a végkövetkeztetések teljes megbízhatósággal alátámaszthatóak. Ezt követően bemutattam röviden intézetünk történetét és annak fejlődési szakaszait. A Vas Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és jogutódját a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet. Ugyan ebben a fejezetben meghatároztam az „egészséget” mint fogalmat és összefüggéseket kerestem a fogvatartotti állomány vonatkozásában. Megállapítottam, hogy a fogvatartottak számára is fontos az egészségi állapotuk, sőt a zártságból adódó ingerszegény környezet hatására még jobban előtérbe kerül. A büntetés-végrehajtási intézetben az elítélteknek messze több kötelezettsége van, mint a civil életben. De az, hogy ide kerültek nem az ő döntésük volt, csupán cselekedeteik következtében a bíróság a társadalom védelme érdekében erre kényszerítette őket. Ebben a közegben is meg kell őrizni a fogvatartottak emberi mivoltát és egészséghez fűződő jogait. Ez egy mereven túlszabályozott rendszer, de csupán így biztosítható a speciális közegből adódó biztonság fenntartással. Végül a harmadik szekcióban kidolgoztam egy motivációval kapcsolatos kérdőívet, melye 100 fogvatartottnak került kiosztásra. Elemezésük után teszek megállapításokat a motiváltsági tényezők vonatkozásában, a legfontosabb az élethez és a megfelelő életkörülményekhez való ragaszkodás, amelyeket állampolgári jognak tekintik (mindez nem teljes mértékben helytálló). Javaslok különféle egészséggel kapcsolatos csoportos felvilágosításokat illetve kiadványokat, hogy reálisabban tudják mindennapi problémáikat úgy kezelni, hogy az egészségügyi állomány erőforrásait feleselgessen, ne kössék le. Ez a többlet odafigyelés idővel meghozza a várt eredményt, de ennek megvalósulásához más szakterületek szakmai segítségét is kell kérni. Próbálok rávilágítani arra, hogy a külvilág számára még mindig negatív momentumként tevékenykedő egyének, minden előítélet ellenére próbálnak szembesülni az elkövetett hibáikkal és jó útra térni, követni azokat az emberi normákat és szokásokat, melyeket elvár tőlük a társadalom.