Hatékonyságjavulás elérése a terepi készletezési rendszer megújításával a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél. - Doncsecz Gábor (2015)
Diplomamunkámban az erdőgazdaságok mindennapi munkája során megjelenő faanyag készletezési rendszer megújításáról írok. A rendszer működését, jövőbeni fejlesztési lehetőségeit a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-én keresztül mutatom be. Izgalmas kihívásnak találtam, hogy a Társaság életében egy olyan rendszert fejlesszek tovább, amely nagy hatással van a Társaság eredményességére. A munkám során a terepi készletezési rendszert kívántam megújítani a mai kor technikai színvonalának kiaknázásával. A munkám során a jelenlegi helyzetből indultam ki, azaz a kézzel végzett faanyag felvételezésből. Az elképzelésem szerint ezt a jövőben egy vonalkódos készletezési rend-szer váltaná fel, amely a Társaság eredményességét, valamint hatékonyságát növelné. A vonalkódos rendszer megkívánná a terepen dolgozó erdészek nagyobb felelősségét, valamint a Társaság részéről is egy megelőlegezett bizalmat. A bevezetés után a rend-szer képes lenne több olyan folyamatot kezelni, amelyet ma „manuális” úton, kézi kitöltéssel végeznek. Továbbá a mostani, többszöri rögzítéses rendszer helyett egyszeri adat-rögzítés kerülne előtérbe. Ez nem csak a munkafolyamatok számát, hanem idejét is csökkenteni fogja. A munkám során célul tűztem ki, hogy egy olyan terepei készletezési rendszer kerül-jön bevezetésre, amely a Társaság munkáját megkönnyíti, hatékonyságjavuláshoz vezet úgy, hogy közben a befektetett költségek is megtérüljenek. Megvizsgálom, hogy a vonal-kódos terepi készletezési rendszer miként lenne képes segíteni az erdőben dolgozó erdészek munkáját. Helyszíni számla és szállítójegy nyomtatás, az adatok azonnali közvetítése a Társaság központjába, mind az előnyöket képezik. Természetesen a diplomadolgozatban a Társaság egészének nyújtott előnyeit is vizsgáltam. Itt az azonnali készletezés előnyiről értekezem, valamint a hatékonyságjavulásról. A rendszer bevezetését megpróbáltam gazdasági számításokkal is alátámasztani, amely megmutatta, hogy a rendszert a felvázolt 2 modell közül, melyikkel érdemes elvégezni. A rendszer bevezetése a Társaság életében egy olyan változást hozna el, amely egy olyan, hagyományos rendszert változtatna meg, amely az erdészeti munka elmúlt évtizedeiben csak kismértékben változott. Ezért a bevezetés során nagy hangsúlyt kell fektetni a változtatások menedzselésére, a terepi készletezési rendszert használó munkatársak oktatására és a megfelelő szoftver kiválasztására.