Richter Gedeon Ny Rt. kereskedelmének elemzése gazdaságstatisztikai eszközökkel - Korycki László (2015)
Dolgozatomban a társaság kereskedelmi tevékenységét vizsgálom 2005 és 2014 között, több szempontból, gazdaságstatisztikai módszerekkel. A vizsgált időszak közepére esik a 2008-2009-es gazdasági válság, hatásának elemzése megkerülhetetlen. A téma választása azért indokolt, mert ilyen jellegű, csak a kereskedelemre koncent-ráló, 10 évet átfogó tanulmány még nem áll rendelkezésre a vállalatnál. A külkereskedelmi osztályok számára is fontos e dolgozat, mert hasznos elemzéseket tartalmaz a tevékenysé-gükről. Vizsgálatom célja megállapítani, hogy a válság éveiben sikerült-e a társaságnak megfelelő termékcsoportokkal olyan piacokon megjelennie, ahol ezekkel a termékekkel versenyképes, és megfelelően magas fajlagos fedezeti hányaddal nagy árbevételt tudott el-érni. A rendelkezésre álló adatok segítségével (konszolidált ár és forgalom, szűkített ön-költség, elszámoló ár) megvizsgálom a vállalat teljes forgalmának az alakulását az elmúlt 10 évben, illetve régiónként is. Elemzem a termékcsoportok forgalmának a változását is, és próbálok kapcsolatot keresni a termékek, régiók, forgalmi adatok között, vegyeskapcsolati elemzési módszerrel. A forgalom tanulmányozásához 6 különböző táblázat adatait kellett összekapcsol-nom és egy nagy táblázatban megjelenítenem (önköltségek, konszolidált árak, konszolidált forgalom, vásárolt alapanyagok elszámoló ára, és két segédtáblázat: régiók, termékcsopor-tok). Ez a végleges táblázat minden szempontból szűrhető (év, termékcsoport, régió), és már tartalmazza a fajlagos fedezeti hányadot is. Ebből a táblázatból már egyszerűen elké-szíthető mindenféle kimutatás és diagram. Felvetettem 4 hipotézist is, melyeket az elemzések eredményeivel elvetek vagy iga-zolok. A kezdetektől fogva 3 termékcsoport határozta meg a vállalat forgalmát: a nőgyógy-ászati termékek, a keringési rendszerre ható készítmények, és a központi idegrendszer gyógyszerei. Ez minden régióra igaz, legfeljebb a sorrendjükben lehet néhány területen el-térés. Mindhárom termékcsoport árbevétele folyamatosan nőtt, míg a többi termékcsoport gyakorlatilag stagnált. Leginkább a nőgyógyászati termékek forgalma nőtt. A fajlagos fedezeti hányad is ennél a 3 terméknél a legnagyobb, és kettőnél folyama-tosan emelkedett is. A fedezeti hányad alapján felállított termékrangsor nagyjából minden régióban egyforma. A válság nyomai semelyik csoporton sem érezhetőek, mintha nem is lett volna.