Vadászati célú fegyvertartás Magyarországon a XXI. század elején - Kositzky Attila (2015)
Szakdolgozatomban megvizsgáltam az elmúlt tíz év jogszabályi, és azzal összefüggő egyéb változásokat a vadászati célú fegyvertartás területén. A vizsgálat megkezdésénél abból indultam ki, hogy a fegyvertartás jogszabályi területén bekövetkezett jelentős változtatások, racionalizálások, korszerűsítések a vadászfegyverek számának jelentős növekedését vonták magukkal. A vizsgálatot három szinten végeztem el: országos, megyei, és városi szinten rendelkezésre álló rendőrségi statisztikai adatokból. A kutatások alapján egyértelműen megállapítható, hogy a fegyvertartás területén bekövetkezett változások nem okoztak növekedést a vadászfegyverek darabszámában, mert az folyamatos, évi néhány százalékos növekedést mutat. Kutatásomban összevetettem a vadászok létszámának alakulását a fegyver-darabszámok növekedésével, amiből kimutatható, hogy az egy vadászra jutó fegyverek száma a vizsgált időszakban nagyon kis mértékben változott. Dolgozatomban elemeztem a vadászfegyverek és kiegészítő eszközök fejlődési irányait, a vadászok lőgyakorlottságát, a rendőrhatósági ellenőrzések tapasztalatait a vadászat terén, és javaslatokat teszek a vadászati célú fegyvertartásra, valamint a jogszabályi környezetre vonatkozóan. Abstract POSSESSION OF FIREARMS FOR HUNTING PURPOSES IN HUNGARY AT THE BEGINING OF THE TWENTY-FIRST CENTURY During the completion of my study I surveyed the legal and other legal-related changes in the posession of firearms in Hungary in the 10 last years. My starting hypothesis was that massive changes and modernizations in the Hungarian legal system, related to firearms, caused an increation of hunting weapons' numbers owned by private individuals. I implemented my survey using available authority statistics on country, county and municipial levels. According the data surveyed, I identified that legal changes alone did not actually effect the number of hunting weapons owned by the population, but the numbers are tending to grow year after year by a continuous few percents. During my study I examined the changes of numbers of hunters and weapons and I discovered that the number of weapons owned by each hunter didn’t change in the surveyed period of time. In my study I analysed the new tendencies and modernization of hunting weapons, the shooting skills of hunters and, experiences of authority inspections related to hunting events. During this study I draw up recommendations for the future of possession of hunting weapons and it’s legal background.