Farmakovigilancia és szerepe az egészségügyi kiadások csökkentésében - Barta Borbála (2015)
A farmakovigilanciának fontos szerepe van a biztonságos gyógyszeralkalmazás megteremtésében, mely részben a spontán mellékhatás-bejelentések, részben különböző szervezett adatgyűjtésből származó információk útján nyeri az adatokat, melyekből levonva a következtéseket egyre pontosabban információk állnak rendelkezésre a gyógyszerek helyes alkalmazásáról. A már meglévő és egyre bővülő ismereteket azonban az orvosoknak be is kell építeni a mindennapi klinikai gyakorlatban, hogy biztosítani lehessen a betegek biztonságát. A felmérések szerint azonban nagyon magas a mellékhatások miatti hospitalizáció, illetve a kórházban lévő betegekben kialakuló mellékhatások előfordulása, melyek indokolatlan kórházi bent tartózkodást, valamint meghosszabbodott kezelési időt eredményeznek. Az egészségügyi finanszírozók a világon nagy összegeket költenek a gyógyszerek alkalmazása során kialakult mellékhatások kezelésére. Mivel ezeknek a mellékhatásoknak nagy százaléka megelőzhető lenne, a megfelelő intézkedésekkel meg kell találni a módot arra, hogy kevesebb gyógyszerrel összefüggő nem kívánatos esemény alakuljon ki a kezelések során. A gyógyszerészek szerepének növelése az egészségügyi ellátórendszerben elősegítené a helyes gyógyszeralkalmazást és a biztonságosabb terápia megvalósulását, legyen szó közforgalomban vagy kórházban dolgozó gyógyszerészről. Ennek megvalósulásához azonban szükség van egyfajta szemléletváltásra Magyarországon, hogy a gyógyszerész valódi partnere lehessen a kezelőorvosnak, tanácsokkal láthassa el az orvost a gyógyszerek helyes alkalmazására vonatkozóan és a képzettségének megfelelő részt vehesse ki a terápiás döntésekből.