Lámpacsalád tervezése - Horváth Ramóna (2015)
A szakdolgozatom elkészítése során egy lámpacsaládot terveztem prototípus szinten. A dolgozatban végighaladtam a tervezési folyamat minden egyes szakaszán. A felhasználói igények és a piac felmérésétől indultam, folytattam a konkurens termékek elemzésével, majd a saját koncepcióimat készítettem el. Ezután a kiválasztott koncepciót dolgoztam ki és prototípust készítettem. Az egyes termékcsaládok koncepcióit geometriai és természeti formák ihlették. A koncepciókban asztali, fali, függő és hangulatlámpák szerepelnek. A kiválasztott termékcsalád tagja egy hangulatlámpa, egy íróasztali lámpa és egy függeszték. A lámpák fő anyaga a jatoba fa és a tükörlemez. Mindegyik más érzetet kelt bennünk, tapintásra is és színbeli megjelenésben is, így remekül kiegészítik egymást. A kiválasztott és elkészült lámpákat ajánlom mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztály számára, mivel a lámpákon szereplő minták kortalanok. A lámpák ideálisak vidéki, valamint ipari stílusú lakókörnyezetbe az anyagválasztásnak köszönhetően. Szakdolgozatom egyik pozitívumaként leírom, hogy jobban megismerkedtem a lámpák elektronikájának összeállításával. Ezenkívül megismerkedhettem a fémmel való munkával, a fémlemezben rejlő lehetőségekkel.