Komplex apróvad élőhely-gazdálkodási terv készítése az Alpokalja Vadászati Közösség Vt. bozsoki területén - Simon István (2015)
Az emberiség változó igényei nincsenek egyensúlyban a földünk adta természeti lehetőségeivel. A fenntartható használat elve nem minden területen érvényesül, ami az egyensúly felbomlásához vezethet. Földtörténeti léptékben mérve egy fiatal produktumnak számít az állatvilág, mely egy gyors fejlődésen ment át és változik napjainkban is. A mezőgazdasági technológiák, fejlődés, gépesítés, növénytermesztési technológiák az 1970-es évektől egy újabb helyzetet idézett elő apróvadjaink számára, ahol a kemikáliák, inszecitidek, műtrágya egyre fokozottabb használata drasztikus állománycsökkenést okozott. Szakdolgozatom során a fenti témákat boncolgatom a vadfajok egyedszámának változásán keresztül, és ezek természeti hatásait vizsgálom. Bemutatom a mezőgazdaság jelenlegi szerepét, főként az apróvadas területeken. Ezután a fejlesztés lehetséges módszereit követem végig, érintve az Alpokaljai Vadászati Közösség Vadászati Társaság jellemzőit is, ahol az általam kiválasztott mintaterület is található. A területen megjelenő vadállomány jellemzőit a társaság költséghatékonyságát, és a használt berendezések főbb vonásait elemzem, majd erről a következtetéseket állapítom meg.