Kültéri, elemes beton bútorcsalád tervezése - Oláh Kinga (2015)
A szakdolgozatom témájaként elemes beton bútorcsalád tervezését választottam, melynek megalkotása közben alapvető szempont volt a környezettudatosság, az új-rahasznosíthatóság és a multifunkcionalitás. A kültéri design elemek megalkotásához egy kevéssé ismert anyagot, a Durisolt vagy más néven fabetont választottam, dinamikusan növekvő felhasználási területei és kedvező mechanikai tulajdonságai valamint letisztult, "industrial" jellege különleges hangulatot áraszt. A kerékpáros pihenő tervezésekor szem előtt tartottam az alapvető kritériumokat, melyeknek megfelelve egy színvonalas, teljes kiszolgálású kerékpárállomást alakíthatok ki. Az, hogy a terület nyitott, könnyen átjárható és megközelíthető legyen az első és legfontosabb szempont volt a pihenő területének megtervezésekor. Elhelyezkedését és funkcióját tekintve fontos volt, hogy a környezet részesévé váljon, az anyagok és a színek is illeszkedjenek a zöldfelületbe. E dokumentáció szerkesztési elve a terméktervezés módszertanán alapszik. Diszkurzív módszerrel a tanulmányutakon szerzett tapasztalatokra építve a konzu-lensem útmutatása és szakmai rálátását latba véve az alap ötlet töredékek felhaszná-lásával lépésről lépésre jutottunk el az elképzelésektől az anyagválasztáson át a vég-leges formáig és szerkezeti megoldásokig. A termékcsalád kültéri jellege ellenére az anyag korlátait átlépve ötvözi a funkcionalitás és a megjelenés erényeit visszafogott, időtálló módon.