A Manchester United Football Club gazdasági helyzetének bemutatása - Husz Zsolt (2015)
Szakdolgozatom témaválasztásában a labdarúgás iránt érzett szenvedélyem és ezen belül a Manchester United felé irányuló rajongásom vezetett. Szerettem volna gazdasági szemszögből is megismerni és bemutatni a kedvenc csapatomat. Megvizsgálni, hogyan fejlődött a labdarúgás egyszerű játékból egy iparággá és vált a legnépszerűbb sporttá a világon. A labdarúgásba óriási mennyiségű pénz áramlik, szeretném bemutatni, hogy milyen forrásokból érkeznek ezek a pénzek és miért versengenek a befektetők a csapatok kegyeiért egyre magasabbra és magasabbra tornázva fel a labdarúgásba áramló összegeket. A szakirodalmi feldolgozásban sorra vettem a labdarúgás üzletté fejlődését, piacainak kialakulását, marketing lehetőségeit és az emberi erőforrás menedzsmentet. A csapat történelmének feldolgozása bemutatja a csapat honnan indult és milyen magasságokat ért el, megemlítve a korszakos egyéniségeket mind a pályán, mind a kispadon, valamint a klub legfontosabb múltbeli eseményeit. A rendelkezésre álló adatok alapján áttekintettem a bevételek és kiadások alakulását. A bevételeknél számba vehetőek a labdarúgó szövetségektől, a liga szponzoroktól és a közvetlen klubbot támogató cégektől származó pénzek. A médián keresztül globális érdeklődés van a csapat iránt. A közvetítési díjakból óriási mennyiségű pénz folyik be a klub kasszájába. Vizsgálom a dolgozatban az anyagi lehetőségek és az eredményesség közötti összefüggéseket is. Egyszerű lenne sok pénzből jó játékosokat vásárolni, de a nagyon sok befektetett pénz nem áll egyenes arányban a sportban elért sikerekkel, eredményességgel. A labdarúgásban nagyon fontos az átigazolási piac, nagymértékben meghatározzák a csapatok eredményességét, hogy milyen minőségű játékosokat tud magához csábítani. A játékosokat képviselő menedzserek közreműködésével kerülnek új csapathoz a játékosok. Az eredmény centrikusság nagyon fontos a top klubok életében, nem engedhető meg a hosszabb ideig tartó eredménytelenség, mert az komoly bevételkiesést okozna. A szponzorok és a szurkolók is elvárják a magas szintű és eredményes játékot. Versenytársakból akad bőven Angliában és a nemzetközi porondon is, de a jól kialakított játékos politikával és a tervezhető biztos alapokon álló gazdasági háttérrel még sok éven keresztül biztosítva van a Manchester United eredményessége.