A körmendi lakosság megtakarítási szokásai 2013-2015 között - Rendes Krisztina (2015)
Szakdolgozatom központi témája a körmendi lakosság megtakarítási szokásai, mely véleményem szerint a 2015-ös brókerbotrányok miatt aktualitás téma. Vizsgálódásomat egy Nyugat-dunántúli kisvárosban folytattam, de a téma jellege miatt érdemes lenne országos szintűre bővíteni a megkérdezettek körét. A kutatásom fő célkitűzése, hogy rávilágítsak a lakosság megtakarítási, illetve befektetési döntései mögött meghúzódó motivációkra, felmérjem a pénzügyi ismeretüket és a kockázatvállalási hajlandóságukat. Összefüggéseket kerestem - többek között - iskolai végzettség és pénzügyi tájékozottság között, jövedelem és a megtakarítás nagysága között, nemek és befektetési szokások között, emellett rávilágítok a vagyoni helyzet és a befektetési döntések meghozatalakor figyelembe vett szempontok közötti összefüggésre is. Dolgozatom első részében tisztázom az alapvető fogalmakat, melyek ismerete elengedhetetlen a téma feldolgozásához, és ahhoz, hogy egy pénzügyekben kevésbé jártas ember is eligazodjon a sorok között, akár megtakarítóként tanulhasson a kutatás eredményeiből. A második részben a Magyarországra jellemző attitűdöket fejtegetem, a már korábban elvégzett kutatások segítségével. Végül a harmadik részben rátérek a körmendi lakosság vizsgálatára, melyet kérdőívek segítségével végeztem, személyesen és online módon is. A vizsgálódásom eredményeként értékes információkhoz jutottam. Megtudtam, hogy a legtöbben váratlan kiadásokra és vésztartalékra spórolnak, a legnépszerűbb megtakarítási forma a lekötött betét, illetve a befektetési és megtakarítási döntések meghozatalakor az elsődleges szempont a tőkegarancia, tehát az emberek törekszenek a biztonságra. Kiderült, hogy a pénzügyi ismereteik hiányosak, sok az olyan fogalom, amiről még csak nem is halottak a válaszadók. Ez persze problémát jelent, mind a magánszemélyek, mind a pénzintézetek oldaláról is, dolgozatom egyik részében érintem ezt a kérdést. Elemzésem rávilágított, hogy a férfiak kockázatvállalási hajlandósága magasabb, mint a nőké, illetve a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők tájékozottabbnak érzik magukat pénzügyek terén és gyakrabban is informálódnak a gazdasági, pénzügyi hírekről. A kutatásom gyakorlati jelentősége, hogy a kapott eredmények jó alapot nyújthatnak egy olyan cégnek, amely lakossági ügyfelek részére kínál megtakarítási, illetve befektetési lehetőségeket, hiszen a célcsoport pontos igényeinek ismerete már fél siker.