Háromcsillagos városi szálloda a fenntarthatóság és felelősségvállalás jegyében - Schmidt Alexandra (2015)
A diplomadolgozat témája felöleli a címben szereplő fogalmak elméleti áttekintését, gyakorlati megvalósulását és hazai szállodaipar mai helyzetét a környezeti fenntarthatóság és azon belül is a társadalmi felelősségvállalás szempontjából. Mindkét fogalom a hosszú távú gondolkodás alapja, tekintve az egyre nagyobb mértékű globalizáció és azon belül az urbanizáció aktuális témáit. A környezet megóvása érdekében a mai gazdasági berendezkedést optimalizálni kell. Jelenleg hazánkban turizmus területén főleg vidéken valósultak meg ökoszállodai beruházások, de a városokban, így Budapesten is még gyermekcipőben járnak a „zöld” stratégiára épülő teljes koncepciók. A diplomadolgozat alapfeltevése szerint a fenntarthatóság érdekében a turizmus szereplőinek szemléletváltására és felelősségvállalására van szükség. Ezzel párhuzamosan nyereséges és felelősségteljes városi szállodai vállalkozást lehet indítani, amely példaértékkel szolgálna a fenntarthatóság területén. A fentiek tükrében kidolgozásra került egy fiktív háromcsillagos szállodai beruházás ötlete, a tervezési, kivitelezési és működtetési tevékenységek bemutatásával. Folyamatosan szem előtt tartva a nyereségességi és legmagasabb fokú fenntarthatósági és társadalmi felelősségvállalási szempontokat is. A hosszú távú nyereségességet a vállalkozás üzleti megítélése is meghatározza, ezért fontos a körültekintő üzletpolitika, mely tükrözi a vezető, vezetőség etikai elveit, emberi értékrendszerét. Fontos mindemellett a koncepció leleményes kommunikációja is.