Kulturális projektmenedzsment a SAX CONTRAST projekt elemzése - Bánfi Barna (2015)
A diplomadolgozat célja a kulturális projektmenedzsment alkalmazhatóságának vizsgálata a pályakezdő művészek körében. Manapság egyre inkább szükség van innovatív szemléletmódok alkalmazására a gazdaság területén és ez érvényes a művészetek világára is. Megváltoztak a karrier lehetőségek, erős verseny jellemzi a túlkínálatos művészi piacokat, így a siker érdekében új készségekre és módszerekre van szükség. A művész beállítottságú embernek is változni kell a korral és nyitni kell az új irányzatok, megoldások felé, mellyel további lehetőségeket tud felfedezni. Különösen igaz ez a pályakezdő előadóművészekre, hiszen alkalmazásuk esetében – a kulturális élményjavak sajátosságaiból kifolyólag – jellemző az úgynevezett bizonytalansági faktor jelenléte, ami megnehezíti az érvényesülést a már befutott művészekhez képest. Mivel lehet tehát piacképesebbé tenni egy pályakezdő művészt? Milyen stratégia szükséges a siker érdekében? A dolgozat szerzője ezen kérdések megválaszolására tesz kísérletet. Véleménye szerint a siker kulcsát a pályakezdő művészek által létrehozott és menedzselt saját projektekben kell keresni. A dolgozat elméleti háttereként a kultúra és a gazdaságtan kapcsolatának bemutatása és a kulturális javak sajátosságainak ismertetése fog szolgálni. Szó lesz többek között magáról a kulturális produktum előállítójáról, a művészemberről, valamint a művész és a piac kapcsolatáról, a különböző művészpiaci szintekről és a művészkeresletről is. Az elméleti részt a művészek körében jellemző karrier modell, az úgynevezett portfolió karrier vizsgálata zárja. Az elméleti rész célja, hogy az olvasó betekintést nyerjen a művészvilág működésébe és megvizsgálja a pályakezdő művészek karrier lehetőségeit, különös tekintettel a projektmenedzsment alkalmazhatóságára. A dolgozat típusát tekintve esettanulmány. Az elemzés elméleti felvetéseinek gyakorlati megvalósíthatóságát a szerző a saját ötletén alapuló SAX CONTRAST elnevezésű művészeti projekt elemzésén keresztül mutatja be. Az esettanulmány a projektmenedzsment fázisainak megfelelően épül fel. Szó lesz a kulturális projekt témájának meghatározásáról, melyet a projekt tartalmi definiálása követ, különös tekintettel annak marketing aspektusaira. A projektmegvalósítás fázisban a hagyományos szakaszok mellett elemzésre kerül egy negyedik tényező is: a művészi felkészülés szakasza. Az esettanulmányt a záró- és kontroll fázis funkciójának taglalása, majd a projektértékesítés és a szakértői vélemények bemutatása zárja. Kulcsfogalmak: pályakezdő művész, kultúra, projekt menedzsment, portfolió karrier