Linde Gáz Magyarország Zrt. vagyoni helyzetének, jövedelmezőségének és gazdasági hatékonyságának elemzése - Kovács Eszter (2015)
KOVÁCS ESZTER 2016 Gazdálkodási és menedzsment szak Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Konzulens: Dr. Varga Imre főiskolai docens LINDE GÁZ MAGYARORSZÁG ZRT. VAGYONI HELYZETÉNEK, JÖVEDELMEZŐSÉGÉNEK ÉS GAZDASÁGI HATÉKONYSÁGÁNAK ELEMZÉSE Analysis of the financial status, profitability and economic efficiency of Linde Gáz Magyarország Zrt. Szakdolgozatom témájául a Linde Gáz Magyarország Zrt. vagyoni, pénzügyi helyzetének, jövedelmezőségének és gazdasági hatékonyságának vizsgálatát választottam. Választásomat két dolog motiválta. Az egyik ok, hogy mindig is érdekelt a közgazdaságtan pénzügyi területe, különösen a gazdasági elemzés tantárgy, hiszen a mutatószámok képzésével átfogó képet kaphatunk egy komplex nagyvállalat működéséről. Másrészt figyelmeztetnek, ha valamilyen negatív folyamat kezdene kibontakozni. Választásom másik oka, hogy kötelező szakmai gyakorlatomat a Társaságnál töltöttem, ezáltal lehetővé vált számomra, hogy jobban betekintést nyerjek a cég működésébe. Dolgozatom alapját a Vállalati pénzügyek 2 és a Gazdasági elemzés szemináriumon megszerzett tudás adta. A Linde Gáz Magyarország Zrt. Vevők-szállítók könyvelési osztályon három hónap alatt szerzett gyakorlat is tovább segített munkámban. Primer információforrásaim közül a leglényegesebbek a cégtől kapott beszámolók voltak, amely alatt a Mérleget, az Eredménykimutatást és a Kiegészítő mellékletet értem. Vizsgálataim szempontjából ezek a dokumentumok nélkülözhetetlenek voltak. Továbbá a kollégáktól kapott adatok, belső előírások is segítettek abban, hogy pontos, valós és objektív képet kapjak a vállalat vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetéről. Szekunder információforrásaim közül legfontosabbak szintén az ipari gázszolgáltató iparágban tevékenykedő, Messer Hungarogáz Kft. beszámolói, amelyhez egy nyilvános weboldal segítségével jutottam hozzá. Vizsgamunkámat a Társaság tevékenységének, számviteli politikájának bemutatásával kezdem. Ezt a gazdasági elemzés fontosságának, módszereinek ismertetése, majd a konkrét elemzés követi. Revíziós jellegű gazdasági elemzésem során elsősorban statisztikai módszereket alkalmaztam. Ezek közül főként a mutatószámok, viszonyszámok képzését, valamint az idősorok vizsgálatát részesítettem előnyben. Vagyoni, pénzügyi helyzet vizsgálatánál a mutatószámok segítségével időbeli és területi összehasonlítást végeztem. Ez utóbbit a Linde legfőbb versenytársához, a Messer Hungarogáz Kft.-hez viszonyítva, a fontosabb mutatók esetében. Jövedelmezőség és gazdasági hatékonyság vonatkozásában főleg a fejlődés tendenciáját tudtam vizsgálni, ezért itt is területi összehasonlítást alkalmaztam egyfajta támpontként. Jövedelmezőségnél a tényezőkre bontás módszerével próbáltam rávilágítani azokra a fő tényezőkre, amelyekre több figyelmet kellene fordítania a vállalatnak. Ehhez a gazdasági elemzés, valamint üzleti tervezés óra keretein belül megszerzett ismereteimet alkalmaztam a Dupont módszer segítségével. A cég hatékonyságának elemzésénél az összes termelési költség kiszámításához a kalkulációs módszer is felhasználásra került. Elemzésem végére remélem sikerül bebizonyítanom, hogy a Linde Gáz Magyarország Zrt. beszámolói alapján kiszámított pénzeszköz likviditási mutató rendkívül rossz értékei nem csődhelyzetre utalnak. Ezen felül azt is, hogy nem csak piaci részesedés, hanem jövedelmezőség tekintetében is jobb teljesítményt produkált az elmúlt öt év folyamán, mint a Messer Hungarogáz Kft. ESZTER KOVÁCS 2016 Management and Business Administration (BA) University of West Hungary Faculty of Economics Supervisor: Dr. Imre Varga associate professor ANALYSIS OF THE FINANCIAL STATUS, PROFITABILITY AND ECONOMIC EFFICIENCY OF LINDE GÁZ MAGYARORSZÁG ZRT. Linde Gáz Magyarország Zrt. vagyoni helyzetének, jövedelmezőségének és gazdasági hatékonyságának elemzése I have chosen to analyse the substance, the financial situation, the profitability and the economic efficiency of Linde Gas Hungary Ltd. as the topic of my presentation. My motivation had two aspects. On the one hand, I have always been interested about the financial field of the economics, especially, the economic analysis subject, hence with the modelling of the index numbers a general overview can be seen about the operation of a complex multi company. Otherwise, the index warns, if a negative process may begin to evolve. On the other hand, the other aim of my choice was that I spent my internship at this company due to this I had the possibility to get a view into the operation of the corporation. The basis of my thesis was the knowledge that I gain from the “Vállalati pénzügyek 2” (Enterprise Finances 2) and the “Gazdasági elemzés” (Economic Analysis) subjects. The three month long internship at the customers- suppliers accounting department also helped me to gather experience to my work. Out of my primer sources the most significant were the reports I got from the company, under these I understand Trial Balance, Profit Statement, and the Notes to the financial statement. These documents were essential to my analysis. Furthermore, the data from the colleges and the private regulations within the firm helped me to get an appropriate, realistic and objective aspect about the substance, the financial situation and the profitability of the enterprise. Out of my secondary sources the most relevant were the reports – which I have found on a public website - of the Messer Hungarogas Ltd., which belongs to the industrial gas suppliers as, well. I start my thesis with the introduction of the operations and the accounting policy of the company. After the review of the importance and methods of economic analysis comes the concrete analysis. During my auditory economic analysis I applied mainly statistic methods. Out of these, I particularly preferred the modelling of the index numbers and further techniques. I made temporal and territorial comparison with the help of index numbers as I analysed the substance and financial situation. The latter mentioned, comparing with the Messer Hungarogas, the concurrent of the Linde, in the case of the essential indexes. Regarding profitability and economic efficiency, I could analyse only the tendency of the development, from this reason I applied the territorial comparative method as a kind of basis. By the profitability, the factor segregation is the method which I used to highlight the main modulus, which should be taken by the company more into consideration. I used the Dupon method with my other knowledge which I learnt in the economic analysis and business planning classis. At the analysis of the company’s efficiency to the calculation of the production’s cost the calculation method was used. To the end of my analysis, I hope I could prove that according to the reports (based on the Linde Gas Hungary Ltd.’s reports) - which show low rates at the calculated liquid asset- these data do not refer to bankruptcy. Above these, I wanted to prove that apart from its market share, in efficiency Linde reached better record in the past five years than the Messer Hongarogas Ltd.