Heterogén adatforrások integrálása és az adatok kezeléséhez felület fejlesztése - Hegyi Dániel (2015)
Munkám során az Opel Szentgotthárd Kft.-nál egy adatintegrációs környezetet alakítottam ki, amely egy adatbázis létrehozását, az adatbázisba adatok betöltését és adatok kezelésére alkalmas felület létrehozását jelentette. A környezet megvalósítása előtt megismerkedtem az adatintegrációval, mint fogalommal és az adatintegráció szempontjából négy piaci megoldást ismertettem. Az adatintegráció során az ETL (Extract Transform Load) folyamatot jártam körül, melyet én is felhasználtam az adatok betöltése során. Az ETL folyamat: adatok kinyerése a forrásrendszerből, az adatok esetleges átalakítása, és végül betöltése a célrendszerbe. Az adatbázis elkészítése előtt a vállalatnál lévő különböző folyamatokat kellett megértenem, melyek az elkészülő adatbázis alapjául szolgálnak. Ezen folyamatok végeredményei különböző adathalmazok, melyek egységes kezelése a cél az adatbázis létrehozásával. A folyamatokat két nagy csoportra lehet osztani. Az első csoport a dolgozókhoz, míg a második csoport az eszközökhöz köthető. Az adatbázis struktúra kialakítása úgy történt, hogy a dolgozókat fontos azonosítóikkal együttesen lehessen kezelni és hozzájuk tartozó eszközöket is nyomon lehessen követni. Az eszközök nyomon követése a raktári és leltári folyamatok támogatása miatt fontos. Az adatbázis struktúra úgy lett kialakítva, hogy jelenleg négy különböző eszköz tárolására alkalmas, de egy új eszköztípus felvétele a struktúrába ne jelentsen nagy kihívást. Az elkészült adatbázis struktúrába az adatok betöltők segítségével egy átmeneti területre töltődnek be. Az átmeneti terület célja, hogy a forrásokból jövő adatok átalakítását könnyen el lehessen végezni. Az átmeneti táblák töltése során a forrásokban akadtak hibás sorok, melyek a megfelelő napló táblákba kerültek tárolásra, hogy betöltők futását ne állítsák meg. Az átmeneti területre való betöltést követően az egyes táblák betöltésre kerültek az adatbázis táblákba. Az egyes táblákban lévő rekordok módosításait is napló táblák tárolják. A naplózásokat triggerek segítségével valósítottam meg. A vállalat eszközei közül az informatikai eszközöket betöltők segítségével a megfelelő adatbázis táblákba töltöttem. A mobiltelefonok és asztali telefonok rögzítése az elkészült felületen keresztül lehetséges. A felület segítségével az egyes személyekhez tartozó eszközök lekérdezhetőek és módosíthatóak, valamint egy új eszköz is felvehető egy adott személyhez. A felületen keresztül több szempontból is lehet szűrni az eszközöket pl.: sorozatszám alapján, eszköz típus, gyártó, raktáron van-e az eszköz stb. Az egyes lekérdezések eredményei illetve szűrt eredményei Excel fájlba kimenthetőek. Az eszközök felvétele szempontjából meg kell különböztetni az eszközök raktárba való felvételét illetve dolgozókhoz való rendelését. A felület alkalmas eszköz vagy eszközök raktárba vételére. Itt egy sablon Excel fájlon keresztül lehetséges tömeges eszközfelvétel is a raktárba. Az Eszközöket egyes személyeknek is ki lehet adni a felületen keresztül, valamint egy eszköz tulajdonosát és tulajdonságát is lehet módosítani is.