A Lotus Therme Hotel & Spa PR tevékenysége - Grózinger Enikő (2015)
Tanulmányom tárgyául Hévíz egyetlen ötcsillagos szállodájának, a Lotus Therme Hotel & Spa PR tevékenységének vizsgálatát választottam. A szálloda már középiskolás koromban „ámulatba” ejtett, amikor egy egynapos szakmai kirándulás keretében házlátogatást tettünk az osztállyal az akkor már 5 csillagos hévízi hotelben. Kutatómunkám során kíváncsi voltam, hogy egy ekkora szálloda milyen szervezetekkel állhat kapcsolatban, az azokkal folytatott kommunikációt milyen módon szervezi. Miként képes elérni, hogy ne csak a vendégei, hanem az alkalmazottai is jól érezzék magukat a szállodában. Lényegében a szálloda és környezete, valamint a vezetőség és a munkatársak közötti kommunikáció szervezésének folyamatára voltam kíváncsi. Mivel a szakmai gyakorlatomat is ebben a szállodában töltöttem, rálátásom nyílt arra, hogy mekkora szerepe van a házon belüli folyamatok összhangjának ahhoz, hogy az egész szállodai arculat egységes és kiegyensúlyozott legyen a vendégek számára. Arra a kérdésre is kerestem a választ, hogy hogyan kommunikál a szálloda, mint jól működő szervezet célcsoportjaival a bizalom és a pozitív image megteremtése érdekében. Igyekeztem utánajárni még a Lotus Hotelben dolgozók híres vendégszeretetének és azoknak a további egyedi jellemzőknek, amik miatt a szálloda hatalmas törzsvendégkörével büszkélkedhet. Dolgozatomban a külső PR kapcsolatok összegyűjtésére a marketing részleg vezetője volt segítségemre, aki kérdéseimre készségesen válaszolt. A belső PR eszközökkel a gyakorlatom ideje alatt szinte minden nap kapcsolatban voltam, így kigyűjtésük nem okozott nehézségeket. Szakdolgozatom összefoglalással, majd következtetésekkel és javaslatokkal zárom. Végeredményben a szakdolgozat kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy egy olyan gyakorlati munkát hozzak létre, amelyben kamatoztatni tudtam az egyetemi képzés során megszerzett tudásomat.