A jelzálog alapú hitelezés sajátosságai a hazai és az európai piacon - Nagy Klaudia (2015)
A diplomadolgozat célja, hogy elemezze a hazai jelzáloghitel-piac helyzetét, szereplőit, a fontosabb változásokat 2008 és 2014 között. Továbbá a vizsgálat részét képezi még az európai jelzáloghitel-piac alakulása is az elmúlt 7 évre vonatkozóan. A legfontosabb kérdés, hogy hogyan alakult a globális pénzügyi válság bekövetkezése után a jelzáloghitel-piac, és milyen hatással volt ez a lakosság jelzáloghitel-állományának volumenére. A dolgozat első felében a jelzáloghitelezés szereplői, működésük, szabályozási keretei, majd a jelzáloglevél forgalomba hozatalával kapcsolatos feltételek kerültek bemutatásra. Továbbá a piac felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank felügyeleti tevékenységére is kitér a dolgozat. Azonkívül szó esett még a közraktározás kapcsolatára is a jelzáloghitelezésben. A dolgozat második fele pedig a rendelkezésre álló adatok alapján a végrehajtott elemzést fogalja magába. Először a hazai piac vizsgálata történt meg három jelzálogbank közreműködésével. Az analízis a kibocsátott jelzáloglevél-állomány alakulásával kezdődik. Majd így térve át a jelzáloghitelek volumenére. A hazai jelzálogpiaci elemzés során a fontosabb megállapításokat tettem, amelyek a következők voltak. A jelzáloglevelek állománya évről évre csökken. Jellemzően forint, euró és svájci frank alapon történik a jelzáloglevelek forgalomba hozatal, ahol is a forintban denominált jelzáloglevelek nagysága a teljes állományból 60% körül mozgott. Emellett a fennálló jelzáloghitelek volumene is csökkent az utóbbi években. Ráadásul a deviza alapú hitelek volumene meghaladta a forint jelzáloghitelek nagyságát. A legnagyobb törés a jel-záloghitelek állományában az 2011-2012 között történt, amikor is a devizaválság kezelésére az állam végtörlesztést árfolyamrögzítést elrendelve visszaszorult a devizában felvett hitelek mértéke. Tiszta jelzáloglevél alapú hitelezés nem történik a magyar piacon, ugyanis a szereplők a jelzáloglevelek forgalomba hozatala mellett bankközi forrásokat és refinanszírozást is felhasználnak a hitelek fedezésére. Amit még meg kell említenem, hogy az OTP Jelzálogbank Zrt. rendelkezik a legnagyobb jelzáloglevél és jelzáloghitel állománnyal a piacon. Az európai piac elemzésénél 8 tagállam állt a vizsgálatom középpontjában. Közülük is három ország: Egyesült Királyság, Németország és Franciaország emelkedett ki jelentő-sebben a jelzáloghitel-állományuk volumenében. Összességében az európai piacon a jelzáloghitelek volumenére egy lassú növekedés a jellemző. A kamatlábak pedig csökkentek európai szinten átlagosan 3,8% körül mozogtak a 7 évben. The aim of the thesis is that evaluate the Hungarian mortgage market’s status, participants and major changes between 2008 and 2014. Additionally the investigation includes the last-7-year changes of the European mortgage market. The most important question is that how much effect the global financial crisis had to the mortgage market and to the volume of the residential mortgage loans. In the first part of my thesis the mortgage lending’s participates, operation and law environment were represented with the conditions of the mortgage note emission. The central bank’s (a.k.a Magyar Nemzeti Bank) supervision activity is also incorporated into my investigation with the connection between the public warehousing and mortgage lend-ing. The rest part of it contains my analysis based on the available data. First of all I per-formed interior market examination using three mortgage banks. My analysis started with the changes of the mortgage notes issued before I moved on the volume of the mortgage loans. My essential statements I made during the Hungarian mortgage market analysis are the following. The amount of the mortgage notes is decreasing yearly. Typically mortgage notes were negotiated on Hungarian forint, Euro and Swiss franc currency where the vol-ume of the notes in Hungarian forints added up to 60% of the total amount. The total out-standing mortgage loans have been reduced in the last few years, moreover foreign cur-rency mortgages were exceeded the volume of the Hungarian forints mortgage loans. The biggest decline in mortgage credit was between 2011 and 2012 when the government for the handling of the foreign exchange crisis decreed the pay in a lump sum possibility of the total loan debt and exchange rate fixing. There is no pure mortgage notes lending on the Hungarian market because the specialized credit institutions used interbank credits and refinancing beside mortgage notes emission to cover them credits. I have to mention OTP mortgage bank has the most volume of the mortgage notes and loans on the market. To analyze the European market I used 8 member of the European Union, where United Kingdom, Germany and France were dominant in mortgage loans volume. Overall I can say slow growth characterized the mortgage volume on the European market and the rate of interest was around 3.8% on European level in the last 7 years.