Lean folyamatok az IMS Connector Systems Kft.-nál - Héregi Eszter (2015)
Diplomadolgozatomban az IMS Connector Systems Kft.-nél alkalmazott lean eszközök, folyamatok vizsgálatát tűzöm ki célul, a meglévő lean eszközök vizsgálata után pedig ja-vaslatokat fogalmazok meg a további fejlesztési lehetőségek kapcsán. A dolgozat első részét a lean kialakulásának bemutatásával kezdem, majd ezután az alapelvek megismertetése következik. A kialakulás, illetve az alapelvek megismerése elen-gedhetetlen fontosságú ahhoz, hogy a lean szemlélete érthetővé váljon. A szemlélet bemutatása során a ma is folyamatosan bővülő lean eszköztárat mutatom be részletesen, ami a későbbiekben a vállalat lean fejlesztéseihez jelent majd alapot. Ezután a rész után kitérek a lean szemlélet bevezetésével járó kihívások és következmények rövid értékelésére is. A vizsgálathoz alapot jelentő elméleti áttekintés után a cég történeti háttérének meg-ismertetésével folytatom a dolgozatomat, ami tulajdonképpen a cég történetének főbb mérföldköveinek bemutatása a célom. Ezután kitérek az IMS CS magyarországi telephe-lyének bemutatására, mivel a lean folyamatokat ennél a telephelynél vizsgálom meg. A globális szervezet, illetve a soproni telephely bemutatása utána rátérek az IMS Connector Systems Kft.-nél alkalmazott lean eszközök bemutatására. Először az egész szervezetet érintő lean eszközök bemutatásával kezdem, majd ezután kitérek egy konkrét termékcsoport gyártócellájának fejlesztésére, ami teljes egészében a lean alapelvei mentén került fejlesztésre. A cégbemutatásának, illetve a lean folyamatok megismertetésének hitelességének fontossága okán többször jártam benn a vállalatnál, ahol mélyinterjút készítettem a logisz-tikai vezetővel, termelésfejlesztővel, illetve a projektbeszerzési csoportvezetővel. Az elké-szítésben nemcsak a mélyinterjúk segítettek, hanem az is, hogy lehetőségem nyílt a terme-lést közvetlen közelről látni, átjárni a gyártás területét. A bemutatás után táblázatos formában mutatom be, hogy a vállalat milyen eszközö-ket alkalmaz a hét fő- és plusz két veszteség leküzdésének érdekében, majd ezt követően egy SWOT-mátrix alkalmazásával mutatom be, hogy a jövőbeli fejlesztések bevezetéséhez milyen körülmények állnak jelenleg rendelkezésre. Az értékelés után, az elemzés figyelembe vételével végül javaslatokat fogalmazok meg, hogy a későbbiekben melyek azok a területek, amelyekre nagyobb hangsúlyt érdemes fektetni.