Ösztönzési rendszerek - különös tekintettel Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának gyakorlatára - Süle Orsolya Etelka (2015)
A dolgozat az ösztönzési rendszereket és azon belül a közszféra sajátosságait hivatott bemutatni Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának jelenlegi gyakorlatán keresztül. A témaválasztásom oka, hogy sokáig ennél a szervezetnél dolgoztam, így magam is tapasztalhattam a következőkben leírt hatásokat. Célom az, hogy bemutassam, hogy a vizsgált szervezet és egyben a közszféra ösztönzőrendszere milyen változtatási, módosítási lehetőségeket tudna nyújtani az általam megkérdezett köztisztviselők igényeire, tudván, hogy szigorúan szabályozott, jogszabályilag kötött, erősen strukturált rendszerről van szó, amely keretek között a mozgástér meglehetősen csekély. Azt is vizsgálom, hogy a megkérdezettek számára az ösztönzési csomag mely eleme a leginkább motiváló erő. A dolgozatomban elsősorban a vizsgált szervezet munkavállalóival készített kérdőív eredményére támaszkodom, illetve abból vonom le a következtetéseket és teszem meg a javaslataimat. A legfontosabb tapasztalatom munkám során az volt, hogy a szervezet szigorú szabályozottsága ellenére vannak olyan területek, amelyek beavatkozási pontként szolgálhatnak a jelenlegi rendszer javítása érdekében.