A Skandináv államok társadalmi jólétének elemzése - A jólét mérésére alkalmazott elméleti és gyakorlati módszerek fejlődése - Farkas Ágnes (2015)
Egyéni és társadalmi jólét, mindkettő hétköznapjainkat is körül ölelő fogalmak. Dolgozatom a jólét mindennapi és elméleti fogalomrendszerével és annak fejlődéstörténetével foglakozik, valamint azzal, hogy milyen módszerek, eszközök állnak rendelkezésünkre mindezik mérésére. Munkámmal igyekeztem arra felhívni a figyelmet, hogy a jólét mérése mennyire komplex folyamat, abban objektív és szubjektív tényezők és befolyásoló erők is szerepet játszanak, és ebből kifolyólag globalizálódó világunkban mindennek milyen nehézségei vannak. A kiválasztott és vizsgálatomba bevont négy állam kiemelkedőnek tekinthető abban, hogy hogyan lehet társadalmi egyetértésre alapozottan megbirkózni a gazdasági nehézségekkel és eredményesen fejlődő pályára állítani egy országot úgy, hogy mellette egy kiterjedt, a teljes társadalmat átfogó szociális ellátórendszer is eredményesen tud működni, amely képes magas színvonalú ellátásokat biztosítani a társadalom minél szélesebb rétegének. Az általam kidolgozott jóléti vizsgálati módszer egy lehetséges megközelítés, amellyel inkább arra igyekeztem felhívni a figyelmet, hogy minél több aspektusból vizsgáljuk a jólét kérdéskörét, és abban minél nagyobb szerepet kapnak a gazdasági állapotot mérő mutatószámok mellett a társadalmi viszonyokat, a szociális ellátórendszerek szolgáltatási minőségét és környezetünk állapotát vizsgáló mutatók, annál közelebbi és pontosabb képet kaphatunk adott ország és társadalom jóléti fejlettségéről