Kis- és középvállalkozások finanszírozása, különös tekintettel a jegybanki hitelprogramokra - Kovács Orsolya (2015)
Egész Európában, így Magyarországon is, meghatározó a kis- és középvállalkozások sze-repe és jelenléte. A folyamatos fejlődésükhöz fontos a megfelelő finanszírozási források megléte, azok közül is kiemelten az alacsony költségű források. Dolgozatomban ezért vá-lasztottam a jegybanki finanszírozás elemzését. A vállalkozások létezési körülményei lényegesen különböznek a tőkeerős nagyválla-latokétól: kevésbé vannak jó alkupozícióban, rugalmasabbak, de többnyire kiszolgáltatot-tabbak. A hitelfelvevő képességük szektor szinten általában gyengébb. Bizonytalanabb fi-nanszírozottságuk következtében likviditásuk ingadozó, jövedelmezőségük aggodalomra adhat okot. Piaci kitettségük általában ingatag pénzügyi helyzetük következtében nagy, az életpályájuknak szinte minden szakaszában külső forrásokra kell építeniük. Kiváltképp igaz ez finanszírozási lehetőségeikre: saját tőkéjük kicsi, többnyire még az alapítói tőkeel-látottságuk is alacsony, szállítói finanszírozás lehetősége csekély, ezért forrás szerzésért a hitelintézetekhez fordulnak. A hitelintézetek nem csupán a saját forrású hitel-termékeiket értékesítik, hanem a jegybankon keresztül refinanszírozási hiteleket is nyújtanak a kis- és középvállalkozások-nak. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja is ezt a célt szolgálja. A világon több jegybanknak is létezik hasonló programja, mint a magyar Növekedési Hitelprogram. A dolgozatomban a magyaron kívül az angol (Funding for Lending Scheme, FLS), a japán (Mennyiségi és Minőségi Lazítás) és az európai jegybank programjára ((Targeted) long-therm refinancing operations, (T)LTRO) térek ki részletesebben, valamint ezeket hasonlítom össze szekunder források alapján. Ezekben a fejezetekben kiderül, mennyire hasonlóak, vagy éppen különbözőek ezek a programok. Ugyanakkor azt fontos megjegyezni, hogy a létrehozásuk alapja mindegyiknek szinte ugyanazt a célt szolgálja, vagyis ösztönözze a banki hitelezést, csökkentse a forrás költségeket, lebontsa a hitel-kínálati korlátokat és növelje a hitelpiaci versenyt. A vállalkozások természetesen nemcsak a jegybank programját választhatják, ha külső forráshoz szeretnének jutni. Az országban számos más bank is kínál kedvező kama-tozású és futamidejű hitelt. A Magyar Fejlesztési Bank Vállalkozásfinanszírozási Prog-ramja nyújt még nagyon kedvező feltételeket, leginkább ez a program hasonlít a legjobban a Növekedési Hitelprogramra, így ezt a kettőt is össze fogom hasonlítani. Kutatásomban arra a megállapításra jutottam, hogy a vállalkozások egyre inkább előnyben részesítik az effajta programokat. Természetesen ezekben a programokban sem tud minden kkv részt venni, különösen a gyenge pénzügyi helyzetük miatt maradnak ki egyes vállalkozások. Ezek a programok azonban megteremtik az esélyt azoknak, akik be-ruházni, növekedni szeretnének, még ha azt önerőből nem is tudják megvalósítani. In whole Europe, but also in Hungary, small- and middle-size enterprises are playing an important role. They can only grow and evolve only if there are appropriate financial resources behind them, most of all such institutes, which provide the lowest interests. Therefore my diploma piece analyses the financing potentials of the central bank. The existential circumstances of enterprises are completely different from large en-terprises of solid capital: they do not have the possibilities to strike the same bargains, they are more flexible, but also more defenceless. Their possibilities of raising a credit is much lower in most cases. Because of their questionable financial background their liquidity is also much more unstable, their profitability can render a reason for concerns. Because of their unstable financial position they are much more exposed on the market, during their existence they always have to count on external sources. In most cases their own capital is low, very often even their founding capital is too low, therefore their own financial possibilities are insignificant, this is the reason why they all upon credit institutions for loans. The credit institutions do not only sell their own credit products to small- and middle-size enterprises, but also they offer refinancing possibilities through the central bank. The developmental credit-program of the National Bank of Hungary serves exactly this purpose. There are many programs of other central banks around the world, which are very similar to the Hungarian Developmental Credit-Program. Beside the Hungarian program, this diploma piece describes also the English (Funding for Lending Scheme, FLS), the Japanese (Quantity and Quality Easing) programs, furthermore it writes up the in program of the European central bank (Targeted long-term refinancing operations, TLTRO, and as a second source I compare them going into details. In these chapters it gets brighter how similar they are, or how different they may are. It is also very important to mention, that the basic founding idea of all programs of this kind, always serves the same purpose – to urge the deals on credits, to lower the expenses of financial sources, to break down credit offers from other sources and to increase the compe-tition of the money market. Enterprises may not only choose the program of the central bank to get external financial sources. Numerous other banks in the country are offering long-term loans and credits with favourable interests. The “Magyar Fejlesztési Bank” [Hungarian Development Bank] has a program for financing enterprises with very prosperous interests, therefore this program is the most similar to the Developmental Credit-Program. This is the reason why I compared these two credit programs. During my research I sat down facts, that enterprises are more and more give preference to these programs. Of course not all small- and medium-size enterprise is able to enter these programs. They cannot take part in these programs especially because of their week financial status. To sum up, these programs establish the chance for those, who want to invest and grow, even if they are unable realize it with they own financial resources.