Az ivóvíz, mint nemzetközi konfliktus - Gagna Noémi (2015)
Földünk három legfontosabb erőforrása a víz, az energia és az élelem szorosan kapcsolód-nak a vízhasználathoz. Napjainkban egyre több országban nincs elegendő mennyiségű édesvíz a társadalom egyes csoportjai vagy az egésze számára. A fenntartható vízfelhasz-nálás eléréséhez meg kell ismerni az édesvízhiány okait. Látni fogjuk, hogy egy komplex problémáról van, hiszen a földrajzi, demográfiai, társadalmi és gazdasági tényezők ezt mind befolyásolják. A klímaváltozás jelentős hatással van a rendelkezésre álló vízmennyi-ségre és az adott területen élők megélhetési körülményeire. A nemzetközi felismerés mér-földkövet jelentett a témát illetően, viszont vannak olyan tényezők, amiket nem lehet befo-lyásolni, mint amilyen a földrajzi adottság. A jövőre nézve számos tanulmány született, ezek bemutatása hozzájárul ahhoz, hogy minél teljesebb képet kapjunk a témával kapcsolatban. A következmények már láthatóak és a jövőben is számolni kell továbbiak kialakulásával, egyes területeken a helyzet súlyos-bodásával. Azt is láthatjuk viszont, hogy számos országban (jellemzően fejlődő országok-ban) az alapvető feltételek nem teljesülnek, mint a biztonságos ivóvízellátás és a higiéniai körülmények. Ezek megoldása nemzetközi összefogást igényel a fejlett országok részéről. Dolgozatom célja, hogy egy globális képet kapjunk a vízhiány mértékéről, annak okairól és lehetséges következményeiről, a talajvíz jelentőségéről és állapotáról, illetve a kezelésre irányuló törekvésekről, lehetőségekről. Az édesvíz felhasználás hatékonyabbá tétele szükségszerű, főként a mezőgazdaság és ipar részéről. A nemzetközi erőfeszítések elengedhetetlenek a fenntartható fejlődés elérése érdekében, azonban ezek ellenére sem kizárt konfliktusok kialakulása és egy eddig jogilag rendezetlen környezeti migráció be-következése. A politikai törekvések mellett néhány technikai megoldási lehetőség, innováció is bemutatásra kerül a vízfelhasználás és vízszennyezés terén. Mivel a témát illetően számos megállapodás, irányelv született így nem célom ezek teljes körű bemutatása, főként az Egyesült Nemzetek Szervezetének a témával kapcsolatos törekvéseit, eredményeit ismertetem. Az idei év kiemelkedő fontosságú a környezeti fenn-tarthatóságot illetően, hiszen elfogadásra kerültek a Fenntartható Fejlődési Célok, kiadásra került a Víz Világjelentés legújabb kötete és megrendezésre került az ENSZ 21. Klímakonfereciája, melynek eredményei hamarosan nyilvánosságra kerülnek, így dolgo-zatomban ez nem kerül bemutatásra.