Az emberi tevékenység hatása a Duna- Delta Bioszféra Rezervátum vízimadár állományára Maliuc térségében - Káli Árpád (2015)
Rendszeres Duna- Delta látogatóként elvarázsolt a madárvilág szépsége. Ennek kapcsán figyeltem fel arra, hogy bizonyos térségekben ritkábban lehet látni a megszokott madárfajokat, mintha csökkenne évről évre egyedszámuk. A dolgozatomban ezekre a változásokra keresem a választ a számomra legkedvesebb Maliuc település térségben. Itt végeztem vizsgálatokat az élőhelyek állapotáról, a térséget terhelő emberi hatótényezőkről, valamint számba vettem a vízimadarak jelenlétét is. A vizsgálat során arra az eredményre jutottam, hogy a térségben egyre nagyobb mértéket ölt az élőhelyek károsítása, a vízimadarak zavarása, amelyet a szabad legeltetés, motorcsónakos közlekedés, nagyszámú turisták és a gazdasági tevékenységek okoznak. Erre vezethető vissza a vízimadarak egyed és fajszámának csökkenése, de egy kis odafigyeléssel a hatályban lévő törvények szigorú betartatásával enyhülnének a negatív hatótényezők. Megérdemelné a jövőt ez a csodálatos vízivilág.