A siketfajd (Tetrao urogallus) állomány vizsgálata és fenntartásának lehetőségei a bucsini vadászterületen - Márton Zoltán Ernő (2015)
A siketfajd a vadász ember számára egy kuriózum, viszont a világszerte zajló erdőirtások, összefüggő erdőségek feldarabolódása, az ember gazdasági tevékenysége által okozott lelőhelyvesztések vezettek oda, hogy a siketfajd állománya világszerte csökkenőben van. Diplomamunkámban a Bucsin vadászterületen megtalálható siketfajd állományt vettem vizsgálat alá. A munkám során vizsgáltam a siketfajd állomány alakulását a terület lelőhely kínálatát és a siketfajd élőhely használatát a Bucsin tetőn. Valamint vizsgáltam a területet érintő erdőhasznosítás és más emberi tevékenységek, mint szabadidős tevékenységek, erdei gyümölcs gyűjtögetés hatását a siketfajd itteni populációjára Eredményeiben azt találtam, hogy a siketfajd a területet érő antropogén tényezők hatására elvándorlással válaszolt, mely bele illik a Közép Európában lezajló hasonló folyamatokba, ennek eredménye képen állománya csökkent a Bucsin vadászterületen.