Emberi erőforrás fejlesztését támogató HR rendszerek vizsgálata az Oney Magyarország Zrt. kereskedelmi részlegénél - ÍMartonos Attila (2015)
Diplomadolgozatomban az emberi erőforrás rendszerek vizsgálatával, fejlesztésével foglalkozom, azon belül a képzés, teljesítményértékelés és személyzetfejlesztés területekre koncentrálva. A vállalat, amelyről a dolgozatomat írom nagy változásokon ment keresztül az elmúlt egy-másfél évben. A cég alkalmazottainak létszáma megkétszereződött. A legnagyobb változás a kereskedelmi részlegen belül zajlott, itt a dolgozói állomány körülbelül a hét-szeresére emelkedett. A humán rendszereken belül is sok változtatás hajtottak végre az elmúlt időszakban, annak érdekében, hogy a megnövekedett létszám okozta szükségleteket kielégítsék, azonban szükség van további fejlesztésre, a rendszer finomítására. Diplomamunkámban az Oney Magyarország Zrt. kereskedelmi részlegének jelenlegi humán erőforrás rendszereit vizsgálom. Témaválasztásom azért esett az Oney HR rendszereinek elemzésére, mert e cég alkalmazásában állok, és úgy vélem, az általam tett javaslatok hozzájárulhatnak a dolgozói elégedettség növeléséhez, az eladások növeléséhez, ezáltal vállalat eredményeinek javulásához. Mindezeken felül, saját munkámat is megkönnyít-hetik, így személyes hosszútávú érdekek is fűződnek a témaválasztáshoz. Törekszem minél pontosabban megismerni a jelenlegi rendszer működését, annak érdekében, hogy a jövőben további javaslatokkal állhassak elő. A képzés, teljesítményértékelés és személyzetfejlesztés területeinek vizsgálatát kérdőíves felmérés segítségével végeztem, melyet a kereskedelmi részleg dolgozóinak több mint 70%-a megválaszolt. A válaszadók között 9 csoportvezető és 42 pénzügyi termékfelelős volt. A kereskedelmi részleg alkalmazottainak körében olyan kérdésekre kerestem a választ, mint például mennyire elégedettek a képzések számával, típusával, a coachok milyen mértékben járulnak hozzá sikereik eléréséhez, mi a véleményük a teljesítményértékelésről, az értékelések számáról, minőségéről. A kérdőív használatán túl a javaslatok meg-fogalmazását megelőzően a kereskedelmi részleg felső vezetőjével és a regionális vezetőkkel is beszélgetést folytattam. Az interjúk és kérdőívek kiértékelését követően az általam vizsgált mindhárom területre javaslatokat fogalmaztam meg, továbbá a dolgozatom utolsó részében kidolgoztam egy mentor program és egy gyakornoki program alapjait. Előbbi segítségével az új belépők betanulási időszakának hatékonysága növelhető, valamint a mentori szerepet betöltő személy motiváltsága, elhivatottsága is gyarapítható, míg a gyakornoki programnak köszönhetően a vállalat tehetséges, fiatal munkaerőre tehet szert, mely mindkét fél számára kölcsönös előnyt jelenthet.