Lehetséges adatkapcsolási módszerek a 2011. évi népszámlálás utóvizsgálatának értékelésében - Borbély András (2015)
A hivatalos statisztika alapvető feladata, hogy magas minőségű statisztikák és elemzések előállításával, közzétételével megbízható képet adjon a gazdaság, a társadalom és a környezet állapotáról, változásairól, ezzel támogatva a tényeken alapuló döntéshozatalt. A népszámlálási adatok a hivatalos statisztika történetében mindig is kiemelkedő jelentőséggel bírtak, mivel számos társadalmat, gazdaságot befolyásoló döntés alapjául szolgálhatnak, és jó néhány szakstatisztika előállításánál is nélkülözhetetlen alapadatokat szolgáltat. Így minőségük megismerése különösen fontos. A dolgozat feltérképezi a minőségi elemek közül is a pontosság mérésének lehetőségeit a népszámlálások esetében. A népszámlálási adatok pontossága több összetevőből áll, melyek közül a dolgozat a lefedettségre vonatkozó pontosság mérésével foglalkozik. A népszámlálás lefedettségi hibájának megállapítására sok lehetséges módszer létezik, ezek közül egy az utóvizsgálat végrehajtása, azaz a valamilyen elv szerint kiválasztott népszámlálási címek újra felkeresése. A végrehajtott utóvizsgálat eredményének és a népszámlálás lefedettségének kiérté-kelése komplex feladat. Ennek elsődleges, alapvető lépése a keletkezett adatállományok összekapcsolása. Az összekapcsolások lehetséges elvégzése, az illesztési módszerek kiválasztása és a kapcsolások logikai felépítéseinek meghatározására több lehetséges mód létezik. Ezek áttekintésén túl, az adatintegrációs eljárások elméleti áttekintése és bemutatása is része a dolgozatnak. Különös tekintettel a valószínűségi illesztési eljárás részleteinek bemutatása. Végül a módszer kiválasztása és adaptálásánák bemutatása is célja a dolgozatnak. Az adatillesztések kivitelezésének lehetséges módjainak feltárását követően, hipotetikus összekapcsolási logikák mentén, a dolgozat választ kíván adni arra, hogy a kapcsolási eljárás során meghozott döntések milyen hatással bírnak a kapcsolatok minőségére nézve. Továbbá az illesztések logikai felépítésének megváltoztatása, hogyan hat a becsült népességszám alakulására és ezáltal a lefedettségi hiba mértékére. Mindezt a 2011. évi népszámlálás és ennek minőségének mérésére végrehajtott 2011. évi Utóvizsgálat cím- és személyi állományának összekapcsolásán keresztül mutatom be. A gyakorlati megvalósítások keretében az elvégzett kapcsolások részletesen bemutatásra kerülnek, majd a végső becsült népességszámok és lefedettségi hibák is előállításra kerülnek, így összehasonlíthatóvá válnak az egyes módszerek eredményei.