E-mobilitás létjogosultsága a hazai nagyvállalatoknál - Dufner Dávid (2015)
Dolgozatomban arra a napjainkban is aktuális kérdésre kerestem a választ, hogy egy válla-lat számára racionális döntés-e a meglévő fosszilis üzemanyaggal működő autóflottát egy elektromos hajtású autóparkra cserélni. Részletesen megvizsgáltam, hogy jelenleg milyen feltételekkel lehet Magyarországon elektromos autót használni, rendelkezésre áll-e a szüksége infrastruktúra, és össze-gyűjtöttem a hazai hiányosságokat és akadályokat, melyek nagymértékben befolyásolják az elektromos autók elterjedését. Vizsgálataim során megállapítottam, hogy az uniós direktíva eredményeként elindult egy folyamat, melynek célja az elektromos autók elterjedése, a szabványok egységesítése, az infrastruktúra megteremtése nemzetközi és hazai szinten is. Jelenleg a taxi társaságok már egyre jelentősebb mértékben jelennek meg az elektromos autók piacán, ebből következtethetünk arra, hogy gazdasági alapon egyes esetekben már megéri az új technológiára való áttérés. Dolgozatom következő részében a vállalati autóflottára fókuszálva gyűjtöttem össze, hogy milyen költségtételek merülhetnek fel egy ilyen változás esetén, illetve az általam vizsgált építőipari vállalat autóflottájának jellegzetességeit alapul véve elemeztem, hogy milyen helyettesíthetőség valósítható meg a piaci kínálat és az ár-érték alapján. A költségek mellett az autóflotta cseréjét, mint stratégiai döntést is elemeztem, többek között fi-gyelembe véve a jelenleg változás alatt álló jogszabályi környezetet és gyors technológiai változásokat. Az összehasonlító vizsgálat alapja az operatív lízing konstrukció volt, tekintve, hogy a vállalatok jelentős része ezen keresztül üzemelteti flottáját. Helyettesíthetőség szempont-jából megállapítottam, hogy teljes mértékben nem cserélhető le az autópark, mert nem minden autónak van megfelelő elektromos gépjármű a piacon, így egy hibrid flottához ha-sonlítottam a jelenlegi flottát. A két flotta pénzáramlása között 40 millió forintot is meghaladó eltérést kalkuláltam jelenértéken öt éves időtávon, mely pénzáramlásra két tényező volt nagyon jelentős hatás-sal: a fosszilis üzemanyagok és az elektromos gépjárművek ára. Ezen tényezők azok, me-lyek leginkább mozgatják a két technológia helyettesíthetőségét jelenleg, így összességé-ben megállapítható, hogy az általam vizsgált flotta esetén, a meghatározott feltételekkel gazdasági alapon még nem éri meg áttérni az elektromos autókra. Ugyanakkor az érzé-kenységvizsgálat és a piaci trendek alapján rövid időn belül ez a helyettesítés már gazda-sági alapon is racionális döntésnek minősülhet.