A barnamedve által okozott kár és az ember-medve konfliktusok - Kacsó Zoltán Márton (2015)
A romániai Hargita megyében az ember - medve konfliktusok növekedést mutattak az utóbbi években. A helybéli lakósok úgy vélik, hogy a konfliktusok fő oka a medvepopuláció növekedése. Dolgozatomban megvizsgáltam a "Nagyküküllő" Vadász és Horgász Egyesület által gondozott vadászterületek állománybecslési és hasznosítási adatait valamint az ezen a területeken bejelentett mezőgazdasági károkra vonatkozó adatokat. A feldolgozott adatokból kitűnik, hogy a vizsgált hét év alatt a medvepopuláció nagysága közel megduplázódott, a 185 darabszámról elérte a 303-at, míg a hasznosítási értékek folyamatosan csökkentek a 2008-as 10 darabról lecsökkent 5 darabra. Hasznosítását csak az általa okozott károk függvényében minisztériumi jóváhagyással lehet végezni. A barnamedve által okozott károk a 2009- 2014 es időszakban, Hargita megyében a 41- ről 227 esetre növekedett. Ez az általam vizsgált területen is kimutatható volt a 2012-2014 időszakban 25- ről 34- re növekedett a bejelentett barnamedve által okozott káresetek száma. A három év alatt a 79 bejelentett esetben 211 darab háziállatban és 9,87 hektár mezőgazdasági területben esett kár a "Nagyküküllő" Vadász és Horgász Egyesület által gondozott vadászterületeken. Az emberi áldozatok adatait a vadőrök elbeszéléséből és a munkanaplók bejegyzéseiből sikerült kinyerni és eredetiségüket a médiában megjelent anyagokkal is sikerült bizonyítani. A 2005 – 2014- es időszakban 9 esetet jegyeztek, amelyben emberre támadt a medve. A vadkár bejelentések időszakának vizsgálatával kimutatható volt, hogy a medvék az élelemben szegényesebb tavaszi, valamint nyár végi és őszi időszakban okozták a károk legtöbb részét. Ugyanakkor kimutatható volt az is, hogy a káresetek nagy részét a nyári és őszi táplálkozási területeken, a dombvidéken okozták. A 79 esetből 66 eset volt a dombvidéki és 13 eset a hegyvidéki vadászterületeken. A háziállatok többsége a legelőkről elkóborolt, vagy elleni készülő állat volt. Az emberi áldozatok esetében a 9 esetben csak egyszer támadt ok nélkül, a többi esetben mindig az emberi aktivitás váltotta ki.