IP alapú kamerarendszerek lehetőségeinek felmérése és bemutatása - Molnár György (2015)
Első lépésben elméleti hátteret és alapismereteket szerzünk a kamerarendszerek terén. Az alapoktól kezdve építjük fel a tudásunkat, először a képalkotás módszertanát vizsgáljuk meg, majd áttérünk a mozgóképes ismeretekre. Elemezzük a kamerák és fajtáit és működését, a CCD és CMOS érzékelők kihangsúlyozásával. Bepillantunk az analóg-digitális jelátalakítás és a képtömörítés folyamatába is. Utánajárunk, hogy a CCTV rendszerek kábelezésének milyen szempontjai vannak, de megvizsgáljuk a vezeték nélküli hálózat nyújtotta lehetőségeket és tulajdonságait is. Kitérünk a nagy felbontású és IP kamerarendszerekre. Miután összegyűjtöttük a szükséges tudást, a gyakorlatban elvégezzük két megfigyelő rendszer tervezését és telepítését. Dolgozunk céges környezetben és magánszemélynek, ennek megfelelően utána járunk a megfigyelés jogi szabályainak. Az egyik esetben LAN hálózatot hozunk létre, a másiknál viszont már vezeték nélküli eszközöket is alkalmazunk. A kiépítésen túl foglalkozunk a hálózati eszközök konfigurálásával, beleértve a rögzítő és kamerák beállításait is. Megvizsgáljuk a kiegészítő lehetőségeket, a hőkamera működését, az intelligens videó elemzést és annak funkcióit. Ezeket lehetőség szerint alkalmazzuk a gyakorlatban is, távfelügyeletre alkalmas szoftverekkel, PC-ről és okostelefonról.