Gyertyános-tölgyesben kialakított lékek szukcessziójának vizsgálata a Soproni-hegység területén - Naár Dénes (2015)
Az erdők közjóléti és védelmi funkciója mindinkább előtérbe kerül, a természetközeli erdőgazdálkodási módszerek terjedését törvényi szintű rendelkezések garantálják. Szakmai kihívást jelent ez mind gyakorlati téren, mind a tudományos kutatás számára. Még kevesebb a tapasztalat gyertyános-kocsánytalan tölgyesekre vonatkozóan, így kutatásunkban ezekre fókuszáltunk. A Soproni-hegységben végzett, negyven lékre kiterjedő 2015-ös botanikai felvételezésünk – a 2009-től itt folytatott kutatómunka módszertanát követve – a lékek égtájak szerinti felosztásán és a fajok borításbecslésén alapult. Az eltelt idő alatt előrehaladt a szukcesszió, különösen a nedvesebb lékekben nőtt meg a fafajok borítás szerinti részesedése, miközben az egyévesek eleve alacsony részaránya tovább csökkent. Szembeötlő a specialista fajok csoporttömeg-részesedésének majdnem 170%-os növekedése, miközben mérsékelt visszaszorulást mutatnak a kompetitorok. Az adventív és inváziós fajok megjelenése nem számottevő, inkább a nedvesebb termőhelyek lékjeiben jelentkeznek nagyobb fajszámmal és borítással.