A közönséges selyemkóró (Asclepias syriaca) előfordulásának és tömegességének felmérése a Maros- ártéren, a makói Csordajárás területén - Csányi Mónika (2015)
Dolgozatomban a hazai természetvédelem egyik fő problémájával, a közönséges selyemkóró megtelepedésével és terjedésének vizsgálatával foglalkoztam Makó határában, a Csordajárás területén. Célom a vizsgálati terület selyemkóró állományának felmérése, térképi ábrázolása és előfordulási adatainak kiértékelése volt, a selyemkóró foltok nagyságának és sűrűségének meghatározása által. A közel 100 hektáros vizsgálati területen, melyet hét kisebb területre osztottam fel, összesen 622 darab selyemkóró foltot mértem fel. A hét mintaterület a selyemkóró foltok nagyságában és négyzetméterenkénti tőszámában is szignifikánsan különbözött, a legnagyobb folt sugara 50 méter, tőszáma 4000 volt. Az előfordulási adatok rögzítésén túl meghatároztam a selyemkóró terjedését befolyásoló tényezőket, az egyes mintaterületeken előforduló selyemkóró és gyalogakác tömegességének kapcsolatát statisztikai módszerekkel elemeztem. Felmérési eredményeim közvetlenül hasznosulnak a Körös-Maros Nemzeti park inváziós növény irtási tevékenysége során.