GYSEV Zrt. Hotel Sopron**** szolgáltatásmarketing rendszerének elemzése - Szabó Ádám (2015)
A dolgozat célja a GYSEV Zrt. Hotel Sopron**** szolgáltatás rendszerének elemzése, marketing és szolgáltatásstruktúrabeli hiányosságainak feltérképezése. Ezt a 7p marketingmix elemein keresztül (termék, árpolitika, kommunikáció, értékesítés, szolgáltatói környezet, emberi tényezők, értékesítési folyamat) vázolom fel, illetve a későbbiekben összefoglalom, majd ezután megpróbálok alternatívákat kínálni a jelenlegi problémákra. Ehhez elsősorban fel mértem a szálloda és környezetének pozitív és negatív adottságait, melyek döntően befolyásolhatják a hotel működését a jövőben. A makrokörnyezet elemzése során külön kitértem Sopron idegenforgalmi adottságaira és a versenytársakra. A marketingmix felvázolása során, a szállodai termék leírásánál inkább a konkrét szállásadásra koncentrálok. A hotel többi szolgáltatását ennek rendeltem alá és e perspektívából elemzem. Igaz ez a szállodai árpolitika elemzésénél, ahol szintén a szobaárak és kialakításuk megismerése volt az elsődleges szempont. Az előbbiekben felvázolt irányvonal szerint vizsgálom a Hotel Sopron**** többi területét is. Az eredményeket összefoglaltam egy SWOT elemzésben. Ezek A tapasztalatok, melyeket főként a gyakorlatom során szereztem segítettek a fejlesztési javaslatok kialakításában, melyeket szintén a 7p marketing mix felépítése alapján fejtettem ki.