Hőkezelt és kezeletlen faanyagok kültéri kitettségi vizsgálatai - Csizmadia Petra (2015)
A vizsgálataimban csertölgy (Quercus cerris L.), gyertyán (Carpinus betulus L.), erdeifenyő (Pinus sylvestris L.) és Pannónia nyár (Populus x euramericana Pannonia) fafajokkal foglalkoztam. Célomnak tűztem ki, hogy kielemezzem a hőkezelt és kezeletlen faanyagok elváltozását kültéri kitettségek hatására. Vizsgálataimat 2015 márciusától kezdődően hat hónapon át folytattam talajjal érintkező és talajjal nem érintkező próbatestek segítségével. A talajjal nem érintkező próbatesteket szemrevételezéssel és színmérő spektrofotométer segítségével értékeltem havonta, melyek részletes kiértékelése a dolgozatomban találhatóak. Általánosságban elmondható, hogy a hőkezelt próbatestek esetében történt a legnagyobb színváltozás, miszerint világosodtak, szürkültek. A kezeletlen próbatesteknek a hőkezelt próbatestekhez képest elenyésző volt a színváltozásuk. A felületeken penészedés, fekete elszíneződések, a csertölgy esetében az edényekben lerakódások figyelhetők meg. Látható a későbbiek folyamán a felület eróziója, melytől újra élénk színű lesz a próbatest. Emellett darazsak okozta felületi rágásnyomokat is megfigyelhetünk a felületeken. Megállapítható, hogy az erdeifenyő próbatestek hat hónap elteltével sem repedeztek, nem keletkezett rajtuk penészedés, csak szürkülés figyelhető meg, azonban még így is láthatóak az erdeifenyőre jellemző vöröses-sárgás árnyalatok. A talajjal érintkező próbatesteket az EN 252 szabvány alapján ellenőriztem és az abban meghatározott minősítési módszerrel értékeltem. A hőkezelt erdeifenyő próbatestek mellett, a csertölgy hasonlóan alacsony besorolásokat kapott, miszerint csak kisebb elváltozások történtek a felületen. A hőkezelt Pannónia nyár magas besorolásokat kapott a jelentős lágyulás, rovarrágások miatt. A kezeletlen Pannónia nyár próbatestek közül az összes eltörött. Megfigyelhető, hogy ennél a fafajnál is a hőkezelés javított a faanyag tartósságán. A hőkezelt gyertyán próbatesteket nem érte jelentős elváltozás, azonban a kezeletlen próbatestek közül egy darab eltörött, a többi pedig magas besorolást kapott. Összességében elmondható, hogy a termikus kezelés a faanyag tartósságán javított mind a négy fafaj esetében, azonban, ha kültérre szánunk faanyagot, nem elég csak hőkezelni, valamilyen védőszerrel is kezelni kell.