Falépcső tervezése választott helyszínre - Váradi Eszter (2015)
Szakdolgozatom témája egy lépcső tervezése választott helyszínre. Helyszínkeresést követően egy olyan családi ház mellett döntöttem, ahol már egy rosszul kivitelezett, balesetveszélyes lépcső volt használatban, ezért ennek a helyére szerettem volna egy minden igény kielégítő, új lépcsőt tervezni. Tervezéskor legfontosabb szempont az volt, hogy biztonságos és kényelmes lépcsőt tervezzek. Ezen kívül szem előtt tartottam azt, hogy az általam tervezett lépcső esztétikus legyen - hiszen a lépcső a lakás központi részén helyezkedik el, és megjelenése nagy hatással van az egész lakásra. Néhány tervvázlat elkészítése után végül egy húzott fokú, háromkarú vésett pofafás lépcső mellett döntöttem, ahol a belső pofafa íves. Faanyagválasztásnál vörösfenyőt (Larix decidua) választottam, mivel a lakásban lévő bútoroknál, illetve parkettánál ez a fafaj dominált. Tervezés során ügyeltem arra, hogy a lépcső minden statikai követelménynek megfeleljen, ezért munkám során az OTÉK-ban rögzített szabályok mellett német előírások alapján dolgoztam, mert a német szabványok szigorúbbak és következetesebbek, mint a magyar szabvány, illetve a német nyelvű szakirodalmakban olyan (rendszerint DIN 1052 faszerkezeti szabvány és a DIN 18065 lépcsőszabvány alapján számított) geometriai adatok is elérhetők, melyek közvetlenül felhasználhatók a tervezéshez. A geometriai adatok meghatározását követően elkészítettem a lépcső részletes gyártmányterveit, illetve a lépcsőt egy 3D-s modellen is bemutatom. A lépcső tervezése egy több lépésből álló összetett folyamat. Munkám során igyekeztem elsajátítani a lépcsőtervezés minden lépését, hiszen egy precízen megtervezett, esztétikus, szépen kivitelezett lépcsővel nem csak balesetmentessé és kényelmessé tehetjük a közlekedést a két szint között, hanem otthonunk fő éke is lehet.