A magyar vadászati jog polgári jogi vonatkozásai - Nyári Roland (2015)
A dolgozat célja bemutatni a magyar vadászati jog polgári jogi jogintézményeit. A dolgozat a jogszabályok ismertetésén túl alapvetően a bírói gyakorlat elemzésére épül. A jogirodalom ezen a szakterületen korlátozott, így a gyakorlat vizsgálatával lehet előremutató megállapításokra jutni. Jogtörténeti és jogösszehasonlító elemzés is van a műben, de csak érintőlegesen, az egyes szabályozási koncepciók megértését segítve. A mű alaposan elemzi a vadon történő tulajdonszerzés kérdéskörét, a vadászattal kapcsolatos szerződéseket (haszonbérleti és bérkilövési szerződés), valamint a vaddal kapcsolatos kártérítési jogi problémákat. Ez utóbbi körében a vadászati kárral, a vad és gépjármű összeütközésével és a vadkárral foglalkozik. A dolgozat az általános polgári jog és a vadászati jog specifikumai tükrében részletesen elemzi a bírói gyakorlatot és előremutató megállapításokat tesz a kodifikáció számára.