Szervezetfejlesztési és motivációs kérdések egy magyarországi vasúti személyszállító vállalatnál - Jakab Roland (2015)
A Szakdolgozat a szervezetfejlesztés és motiváció témakörével foglalkozik. Bemutatja az ezekkel kapcsolatos elméleti ismereteket, és részletezi, hogyan néz ki gyakorlati megjelenésük a MÁV-START ZRt. vasúti járműkarbantartó műhelyeiben. Alapvető probléma, hogy ezen a szinten a munkavégzés véleményem szerint nem kellően hatékony, ezért szükség van a két fő téma vizsgálatára, a hiányosságok megvilágítására. A lényeges kérdéskörök tehát, hogy milyen fejlesztési és motivációs lépések léteznek jelenleg a munkavégzés hatékonyságának és a munkavállalói elégedettség növelésének érdekében, továbbá van-e lehetőség az aktuális helyzet javítására, és ha igen, akkor melyek ezek a megoldások. A fő célok között szerepel feltérképezni, hogy a szervezetfejlesztésen belül mely részekre kellene fókuszálni annak érdekében, hogy a javítási és karbantartási munkafolyamatokban érezhető minőségi javulások történjenek. A fontosabb, fejlesztendő területek között szerepelnek az oktatásszervezés fejlesztésével kapcsolatos teendők, a fluktuáció mértékének csökkentése, a túlszabályozás és a felesleges, időigényes túldokumentálási munkák szükségességének felülvizsgálata, valamint a szakadék mértékének csökkentése az elméleti és gyakorlati szakemberek között. Fontos még a munkavállalók motivációjának különféle módon történő biztosítása is. Elsődleges cél lenne a dolgozók belső motivációjának növelése, majd utána a külsőleg történő jutalmazás. A Szakdolgozat az elméleti bemutatást követően egy általános képet ad a cég szervezeti felépítéséről annak érdekében, hogy a karbantartó műhelyeket könnyen el lehessen helyezni a vállalati hierarchiában. Az elmélet gyakorlati alátámasztása is bemutatásra kerül, ennek megfelelően képet kapunk a fejlesztendő területekről, valamint arról, hogy melyek azok a motiváló tényezők, amelyek a vasutas munkavállalókat továbbra is a céghez kötik. A részletezett témakörök alátámasztása a műhelyi dolgozók segítségével is történik, aminek keretén belül kérdőíves felmérés és véleménykifejtés segítségével igazolták vagy cáfolták az itt leírtakat.