Az északi pocok (Microtus oeconomus ssp. mehelyi) hansági állományainak és élőhelyválasztásának vizsgálata. - Végh Tamás (2016)
Az északi pocok veszélyeztetett hazai alfajának (Microtus oeconomus ssp. mehelyi) megőrzését célzó természetvédelmi beavatkozások, élőhelykezelési programok hatékony tervezéséhez szükséges hazai állományának, élőhelyhasználatának pontos felmérése. E cél megvalósításáért hansági állományának denzitását élvefogó csapdázással, élőhelyeinek növényzetét Braun-Blanquet féle módszerrel, valamint a Simon-féle természetvédelmi kategóriák és a Borhidi-féle talajvíz-, ill. talajnedvesség indikátorok elemzésével vizsgáltam. A csapdázás során a 12 vizsgálati területből 7 mintaterületen sikerült az északi pocok jelenlétének kimutatása. A mintaterületek többségét nem zsombékoló magassásos borította, amelyeken a nedvesség- és természetességjelző növényfajok összborítása és az az északi pocok denzitása között pozitív korreláció volt megfigyelhető.