A fekete galagonya (Crataegus nigra WALDST.et KIT.) fajvédelmi programja - Krennert Klaudia (2015)
Dolgozatomban szeretném bemutatni a Kárpát-medence bennszülött faját, a fekete galagonyát (Crataegus nigra WALDST.et KIT.). Hazánkban a Csepel-szigettől a Mohácsi-szigetig fordul elő a Duna mentén. Tipikus élőhelyei a keményfás és puhafás ligeterdő társulásai. Legfontosabb veszélyeztető tényezői az élőhelyek elvesztése és a cserjeirtás. További veszélyeztető tényezői az introgresszív hibridizáció, a talajvízszint-csökkenés és a túlzott létszámú vadállomány. Előfordulásainak döntő többsége hazánkban található, így kiemelt feladatunk a faj megőrzése.