A rövidszőrű német vizsla szerepe az apróvad-gazdálkodásban különös tekintettel a fácán tavaszi állományának becslésére - Berki Balázs (2015)
A szakdolgozat célja a rövidszőrű német vizsla (Deutsch Kurzhaar) hatékony munkájának bemutatása a tavaszi fácánállomány becslésén keresztül, összevetve azt az ember általi felmérés eredményeivel. A dolgozat bevezetésében irodalmi vonatkozásban szemléltetem a vadászkutya apróvad-gazdálkodáson belüli szerepét, kiemelve a rövidszőrű német vizsla sajátosságait, használhatóságát, valamint alkalmasságát a vadászathoz kapcsolódó tevékenységek elvégzéséhez. Emellett kitérést teszek a fácán, mint apróvad általános faji jellemzőire, állománynagyságának becslési lehetőségeire, a felmérés módszereire. A második részben saját rövidszőrű német vizslám alkalmazhatóságát kapcsolom össze a fácán tavaszi állományának felmérésével. Vizsgálati helyszínünk a felsőszentmártoni Dráva-Agro Zrt. üzemi vadászterületén kijelölt hat terület, amelyeken fácánfészkeket kellett felkutatni, először kutyámnak, majd vadásztársaimnak. A kutatás módszerének a sávos becslést választottam, és két évre vonatkozóan feljegyzést készítettem a kutya, illetve az ember által megtalált fészkekről. A felmérés eredményei bár megközelítőleg hasonlóan alakultak, de vadászkutyám javára dőlt a mérleg, valamint bizonyítást nyert, hogy a rövidszőrű német vizsla munkája megbízható, gyors és pontos, tehát van helye az apróvad-gazdálkodási feladatok ellátásában. A dolgozat kimenetele kizárólag saját megfigyeléseken és tapasztalatokon alapul.