A vadelütések megelőzési lehetőségeinek vizsgálata a Tatabánya-Óbarok autópálya szakaszon - Molnár Csenge (2015)
A Vértesi Erdő Zrt. területén készítettem el a szakdolgozatomat. A terület határait az autópálya szegélyezi. A vizsgált autópálya szakasz 18,4 km hosszú. A jelenlegi helyzet felmérését területbejárással, autópálya védőkerítés ellenőrzésével végeztem. Az adatgyűjtés során a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bicske autópálya mérnökség és a Vértesi Erdő Zrt. által nyújtott adatok álltak rendelkezésemre. Probléma feltárás során a Google különböző szolgáltatásait használtam fel. A kiértékelés során 2 db forró pontot, ezek elhelyezkedésének okát - ami a vad vonulási irányával és az autópálya környező területeinek adottságával függ össze – állapítottam meg. Megoldásként a védőkerítés karbantartását, vadriasztók kihelyezését és autópályáról kijutást segítő berendezéseket javasoltam. I wrote my thesis about the territory of Forest of Vértes Ltd. The boundaries of the territory are bordered by motorway. The analyzed motorway-section is 18.4km long. I surveyed current situation by the going-over of the territory and by the examination of the protecting fence at the highway. Data which were provided by the Hungarian Highway Nonprofit Ltd - Highway engineering of Bicske and the Forest of Vértes Ltd were available for me through the data collection period. I used Google’s various services during the exploration of the problem. When I analyzed collected data and I found two hot points. Through the evaluation I established root causes of their locations which is related to the migratory direction of wild animals and to the endowments of the surrounding areas of the highways. As a solution I suggested the maintenance of the protection fence, the placement of wild alarms and devices which can help escaping from highway.