Kotlóssal történő fácán- és fogolynevelés vizsgálata - Süle Beatrix (2015)
Diplomamunkám témája a kotlóssal történő fácán – és fogolynevelés vizsgálata. Ezt a Barbacsi Diana Vadásztársaság területén végeztem el. Bemutatom a vizsgált fajok (fácán, fogoly) tenyésztésének hazai történetét, jelenlegi helyzetét, gondjait. Betekintést nyújtok a vadásztársaság területére. Elemzem a vadásztársaság ökológiai, éghajlati, mezőgazdasági adottságait, vadállományát, külön kitérve a fácán, és fogoly helyzetére a társaság területén. Számot adok azokról az ismérvekről, amelyek mellett sikeres apróvad gazdálkodást lehet folytatni, illetve elemzem, hogy milyen dolgokra kell kitérni, mikre kell figyelemmel lenni az apróvad gazdálkodás során. Részletesen ismertetem a társaság területén vizsgált nevelési technológiát, a vizsgálatokat a felnevelt madarak vadászati hasznosíthatóságára vonatkozóan. Külön kitérek a tojásindexre mindkét faj esetében, illetve kelési százalékra. Bemutatom, hogy milyen lehetőségek vannak a szabadterületi állományfejlesztésre a felnevelt madarak felhasználásával. Végül a hatékonyabb gazdálkodás érdekében javaslatokat teszek. Bízom abban, hogy valaha ezek a javaslatok jó eredménnyel fognak szolgálni, illetve abban, hogy ezek az esetleges javaslatok egy ennél sokkal jobban működő apróvad gazdálkodást tesznek lehetővé a vadásztársaság területén.