Gímszarvas élőhelyfejlesztés a Zalaerdő Zrt. Nagykanizsai Erdészetnek üzemi területén - Hengszter Gábor (2015)
Szakdolgozatom a Zalaerdő Zrt. nagykanizsai erdészetének üzemi vadászterületén élő gímszarvas állomány minőségjavításának lehetőségeit vizsgálja. Ezt elsősorban a gyengébb trófeák, valamint az állomány elfiatalodása indokolja. Ezeket a problémákat a vadföldek számának növelésével, a művelés technológiájának fejlesztésével, a kiegészítő takarmányozás szakszerűbb és célzottabb elvégzésével, a rágófelületek bővítésével, a vitamint és lédús takarmányt szolgáltató gyümölcsfák telepítésével, valamint az itatók és dagonyák szakszerű karbantartásával kívánom megoldani. Mindezeknek a fejlesztési elemeknek a gazdasági vonzatát is vizsgálom, hisz a gazdálkodás során ez a legfontosabb szempont. A vizsgálat kimutatta, hogy gazdaságilag nincs akadálya a fejlesztés elvégzésének, valamint a tervemben leírtak megvalósulása esetén valóban számolni lehet az állomány minőségének javulásával.