A menyét (Mustela nivalis) csapdázás eredményessége a LAJTA Projectben. - Magi Bence (2015)
2014/15-ös évben a LAJTA project területén Mosonszolnok határában vizsgálatokat folytattunk a menyét (Mustela nivalis) csapdázás témakörében. Két féle csapdát használtunk, 6 db libikóka, valamint 80 db FENN Mk IV típusú (alagút) csapda állt rendelkezésünkre. A csapdázás időszaka 10 hónapon át, december 1-től szeptember végéig tartott. Összesen 16751 csapdaéjszakán át 23 menyétet és mintegy 177 vándorpatkányt (Rattus norvegicus) sikerült elejtenünk. A menyétek zöme hím példány volt. Elemeztük, hogy mely helyek használhatóak a legeredményesebben, megállapítottuk a csapdák kezelésénél felvetődő leggyakoribb hibákat. Elemeztük továbbá a patkányok fogolyra (Perdix perdix) gyakorolt hatását is. Megállapítottuk, hogy az intenzív patkány gyérítés nagyban elősegítette a foglyok szaporodásának sikerességét.