A vad- és gépjárműütközés során bekövetkező közúti balesetek vizsgálata a Soproni Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó vadásztársaságok vonatkozásában - Hegyi Péter (2015)
A szakdolgozat készítése során igyekeztem minél átfogóbb képet adni a vizsgált terület területéről, gazdálkodásáról és vadállományáról. Bemutattam a vad-és gépjárműütközés szempontjából jelentős fő- és mellékutakat, valamint lehatároltam a kritikus útszakaszokat. Megpróbáltam magyarázatot találni a gyakori vadelütések okaira, és megoldásokat kerestem a balesetek megelőzésére, orvoslására, megszűntetésére. A probléma a vad úttestre jutása. Ennek egyik fő oka, hogy az adott útszakasz egy fontos nagyvadvonulási útvonalat keresztez. Másik oknak az emberi zavarást, helytelen vadászatot tekintem. Nem utolsó sorban pedig a vadon élő állatok évről évre visszatérő életciklusai az okozók, mint például őz territórium foglalása és a párzás időszaka. A balesetek kialakulásáért egyaránt felelős a technológia fejlettsége, figyelmetlenség és a forgalomnövekedés is. A lényegében a legnagyobb problémát a vadgazdálkodók, a közútkezelők, valamint a rendőrség együttműködési hiánya jelenti. The aim of this thesis was to present a general overview of the wildlife management of this region and find the reasons of the game-vehicle collisions. I tried to find solutions to avoid these accidents. The main problem is that the game is able to reach the road because the road crosses their pass. The other cause is the inappropriate hunting and human behaviour. Moreover, we also have to take into consideration the life cycle of the wild animals e.g. the occupation of the territory or the breeding season. I have found that the improving technology, the growing traffic and the carelessness also play important role in these accidents. My conclusion is that the main problem is the absence of the cooperation of the wild life managers the police and the road management.