A fácán, a nagy lilik és a dolmányos varjú ivar és korviszonyainak vizsgálata Bács-Kiskun megyében - Péter Barnabás (2015)
A dolgozatomban választ szeretnék kapni, hogy az emlősöknél kidolgozott szárított szemlencse tömeg alapján történő korbecslés alkalmas-e a madarak esetében is. Ehhez egy tyúkalkatú mezei fajt a fácánt, egy vadászható vízivadat a nagy liliket és egy ragadozók táplálkozásához közel álló varjúfélét a dolmányos varjút választottam. A vizsgálataim során e három faj mintáit Bács-Kiskun megyéből szereztem, melyet a varjú esetében Győr-Moson-Sopron megyei mintákkal hasonlítottam össze. A szemlencse tömeg vizsgálatok mellett a dolmányos varjú esetében méret vizsgálatokat is végeztem. A vizsgálataim alátámasztották az irodalmi adatokat, a dolmányos varjú méretei esetében. A szárított szemlencse tömeg vizsgálatokkal kimutatható, hogy a fácán és nagy lilik esetében a szemlencse tömeg alapján nagy pontossággal lehet kort becsülni, míg a dolmányos varjúnál ez nem tapasztalható.