Pénzügyi szolgáltatások és kereskedelmi banki tevékenségek - Zlatzky Adrienn (2015)
Szakdolgozatom témájaként a pénzügyi szolgáltatásokat, kereskedelmi banki tevékenységeket választottam. A pénzügyi szolgáltatások bemutatása és a kereskedelmi banki műveletek csoportosítása után elsősorban az OTP Bank által lakossági ügyfélkörben nyújtott hitelek bemutatásával és a hitelnyújtás menetével foglalkoztam. Azért döntöttem az OTP Bank mellett, mivel szakmai gyakorlatomat ott töltöttem. A pénzügyi szolgáltatásokon belül azért a hitelezést választottam fő témának, mert sok embert érint és a hitelfelvétel során mindenki számára fontos a megfelelő termék kiválasztása. A hitelezés bemutatásával fő célom a lakossági hitelek közötti eligazodás segítése, és a hitelügyintézés folyamatának megismertetése volt, hiszen lakossági ügyfélkörben ez a leggyakoribb finanszírozási forma. Ehhez azonban nélkülözhetetlennek tartottam azon jogszabályok, dokumentumok és alkalmazások bemutatását, amelyek segítik a tájékozódást a hitelek között. Ide tartozik a Magatartási Kódex, melynek célja a hitelezők és hitelfelvevők közötti bizalom megerősítése, a hitelezés során átlátható és felelős magatartás tanúsítása, a fair bank törvény, mely mélyebben szabályozza a lakossági hitelnyújtást és tájékoztatási kötelezettséget ír elő, valamint a Központi Hitelinformációs Rendszer, melynek célja a felelősebb hitelezés elérése, a hitelezési kockázat csökkentése. Ezek után kerülhetett csak sor a lakossági hitelek csoportosítására, az egyes hiteltípusok részletes ismertetésére, és a hitelezés folyamatának levezetésére. Ez a folyamat függ a felvenni kívánt hitel fajtájától, hiszen például egy diákhitelhez nincsen szükség értékbecslésre. A hitelezési folyamat bemutatására a jelzálog fedezete mellett nyújtott hitelt választottam, mivel annál a legbonyolultabb a folyamat. Dolgozatom elkészítése során kérdőíves megkérdezést is alkalmaztam a lakossági hitelfelvétellel kapcsolatos fogyasztói szokások megismerésére. Ebből kiderült, hogy a válaszadók mely hitelintézeteket részesítették előnyben a hitelfelvétel során (például OTP Bank, Erste Bank. Raiffeisen Bank), milyen forrásokból tájékozódtak elsősorban a hitel felvétele előtt és milyen célokra vettek fel hitelt (például ingatlan vásárlás, áruvásárlás, felújítás).