Nyugdíj-előtakarékosság fontossága a mai generáció számára - László Andrea (2015)
A magyar nyugdíjrendszer folyamatos változásokon megy keresztül. Ezek a változások ha-tással vannak a társadalom minden korosztályára, de a változásokat főleg idős korunkban fogjuk megérezni. A lakosság nagy része érzi azt, hogy a nyugdíjrendszer problémákkal küzd, ezért egy részük el is kezdett takarékoskodni annak érdekében, hogy megtartsák a nyugdíjas éveik előtti életszínvonalat. Viszont a megtakarításokkal is óvatosan kell bánni, mert ha nem megfelelő tudással rendelkezünk, akkor a részvénypiaci befektetéssekkel nem csak növelhetjük a vagyonunkat, de veszthetünk is a befektetett tőkéből. A magyar nyugdíjrendszer felosztó-kirovó rendszer, ezáltal két oldala van; egyik, ami beszedi a pénzt, másik, ami a beszedett pénzt visszaosztja a nyugdíjasok felé. A rend-szer mindkét oldalánál jelenhetnek meg problémák, amik közvetve vagy közvetlenül hatás-sal vannak a nyugdíjak alakulására. A célom az, hogy rámutassak ezekre a problémákra, és ezáltal ösztönözzem a fiatalabb, aktív korú embereket arra, hogy az állami nyugdíjuk mellé már most kezdjenek el megtakarítani, hogy az időskori megélhetésük ne kerüljön veszély-be. A szakdolgozatomban először bemutatom a mai nyugdíjrendszer felépítését és válto-zásait az elmúlt időszakban, majd sorra veszem a nyugdíjrendszert érintő problémákat. Először az elöregedés problémáját mutatom be, ami nem csak Magyarország, de az egész világ problémája. Ezután a bizonyos kedvezményes és megváltozott munkaképességűek el-látásából származó változások hatásait mutatom be. Ezek a tényezők hatnak a rendszer be-vételi oldalára. A kiadási oldal szempontjából azt fogom megnézni, hogy milyen pénzügyi gondok adódhatnak a nyugdíjakkal kapcsolatban. Rámutatok, hogy mire kell odafigyelni munkavállaláskor, hogyha magasabb nyugdíjat szeretnénk, illetve hogy mik a kilátások a nyugdíjrendszer jövőjével kapcsolatban. Ahhoz, hogy a mai fiatalság tisztában legyen az egyes öngondoskodási lehetőségek-kel, be fogom mutatni, hogy milyen lehetősségekből választhatnak, először csak általáno-san, majd az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár és az OTP Bank termékeire levetítve. Végül egy kérdőív segítségével felmértem, hogy a fiatalok mennyire tartják valósnak a nyugdíjrendszer problémáját, mennyire ismerik a nyugdíjcélú megtakarításokat, és mek-kora részük tartja fontosnak azt, hogy a nyugdíjas éveire megtakarítást képezzen. A kérdő-ívet legnagyobb számban a fiatalkorúak töltötték ki, ezért releváns adatokkal dolgozhat-tam. A kérdőív elemzése során megállapítottam, hogy még mindig elég kevesen tesznek ténylegesen azért, hogy a nyugdíjas éveikre megtakarítsanak az állami nyugdíj mellé.