A Pápai Hús 1913 Kft. gazdálkodásának elemzése - Mező Dóra (2015)
A Pápai Hús 1913 Kft. az elmúlt évtizedek során folyamatosan jelentős szerepet töltött be Pápa város gazdasági életében. Nagy számban foglalkoztatott, és foglalkoztat embereket mind a mai napig. Fontos szerepe van a városban működő, tevékenységi köréhez kapcsolódó szakmunkások képzésében. Sikerült kilábalnia a 2006-os felszámolási eljárásból, valamint a 2013-as csődeljárásból is. A vállalat 2010-ben, igaz csak csekély mértékben, de nyereséget termelt. A 2011. évtől folyamatosan veszteségesen működött, likviditási problémák jelentkeztek, melyek 2013 nyarára már olyan méreteket öltöttek, hogy a cég kénytelen volt maga ellen csődeljárást kezdeményezni. A moratórium ideje alatt végig megegyezésre törekedtek a hitelezőkkel, legfontosabb szempont a húsipari tevékenység folytatása volt. A csődegyezség 2014. év elején született meg, mely kimondta, hogy értékesítenie kell a fő tevékenységéhez kapcsolódó vagyonelemeket, és megszabta a befolyó összeg felhasználásának módját, valamint a további működési feltételeket. A társaság a csődegyezség megkötése kapcsán értékesített tárgyi eszközök és forgóeszközök ellenértékéből kifizette kötelezettségei nagy részét, a hosszú lejáratúak határideje pedig egységesen módosításra került. A tevékenység folytatását egy másik vállalat végzi a továbbiakban, a dolgozók jogfolytonos foglalkoztatásával. Szakdolgozatomban a nagy múltú cég gazdálkodását elemzem a 2010. év elejétől egészen a 2014. év végéig, ugyanis szerettem volna átfogó képet kapni az elmúlt évek eseményeinek hátteréről. Kitérek a vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetére, ezek változására az elmúlt időkben, valamint arra, hogy milyen hatásokat gyakorolt a mutatók értékeire és a mérleg szerkezetére a már említett csődeljárás. Vizsgálom a vállalat hatékonyságát, befektetési tevékenységét, működésének körülményeit. Külön figyelmet fordítottam az eredmény elemzésére. A csődegyezség kapcsán pozitív változások tapasztalhatók, azonban sok intézkedést kell még tennie vállalatnak annak érdekében, hogy a működés a továbbiakban is biztosítható legyen. Növelnie kell a hatékonyságát, csökkenteni a költségeket, fokozni a termelést és kibocsátást, növelni az értékesítési árbevételt.