A helyi adók rendszere és alkalmazása Fertőszentmiklós, Fertőd és Hegykő települések önkormányzatainak tükrében - Németh Zsanett (2015)
Hazánkban egy hosszan tartó reformfolyamat eredményként létrejöttek a helyi önkormányzatok, amelyek, a helyi szintű hatalomgyakorlás kereteit valósították meg. A helyi önkormányzatok rengeteg szálon kapcsolódnak a központi adórendszerhez, ami egyrészt megmutatkozik abban, hogy az önkormányzatok helyi adóztatási jogát az állam delegálja, viszont ellenőrzi is őket. Az önkormányzatok pénzügyi önállóságukat a saját bevételeik révén tudják növelni, aminek jelentős részét a helyi adóbevételekből biztosítják. Az önkormányzatok helyi adóztatásának jogát a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájának egyezménye is megfogalmazza. Magyarországon az 1990. évi C. törvény ad jogi keretet a helyi adóztatásnak. A törvény lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy éljenek a helyi adótípusok bevezetésének jogával. Az önkormányzatok a települések adottságait figyelembe véve alakíthatják ki adópolitikájukat. Rendelkezhetnek a bevezetett helyi adónemek mértékéről, illetve a mentességek és kedvezmények köréről. A helyi adóztatást rendszerét, gyakorlatát tekintve nemzetközi szinten is jelentős eltérések figyelhetők meg. A helyi adó-rendszerek különbségei az általam vizsgált három önkormányzat esetében is megfigyelhetőek. Jól látható, hogy a helyi adóbevételek mennyire meghatározzák egy település életét. A helyi adóbevételeik alakulása több tényező függvénye, úgymint, az adókulcsok, adófizetők száma, illetve a gazdasági helyzet alakulása. A helyi adóbevételek általánosan a működési és fejlesztési célok finanszírozására szolgál. A helyi adóbevételek alakulása jól mutatja a települések gyengeségeit, erősségeit egyaránt. Fertőszentmiklós, Fertőd és Hegykő földrajzilag közel fekszenek egymáshoz, így térségi szerepüket is erősíthetik, ha gazdasági, turisztika programjaikat egymással összehangoltan alakítják ki, amelyek saját maguk fejlődését is elősegítik. Az adómorál javítása alapvető célkitűzése minden önkormányzatnak, mivel az a település előrelépésében is szerepet játszik. Így az adó ellenőrzési és behajtási tevékenység hatékonyságának növelése a települések adópolitikai céljainak egy sarkalatos eleme. A települések fejlődésének alapja nem más, mint a lakosság és a helyi önkormányzat együttműködése és ennek fő részét a helyi adórendszer jelenti