A lakossági devizahitelezés problémaköre Magyarországon és az állami beavatkozás - Horváth Krisztián (2015)
Szakdolgozatom témájának a devizahitelezés problémakörét választottam Magyarországon és a problémák által kiváltott állami beavatkozások vizsgálatát. A deviza alapú hitelek elterjedése a korábbi gazdasági helyzetben ésszerű folyamatként volt vélelmezhető, de a kialakult rendkívüli helyzet az egész újragondolását eredményezte. Szükség van-e állami beavatkozásra ? Ebben a rendkívüli helyzetben szükség van e olyan döntésekre és esetleges mentőcsomagokra amik nem teljesen a mai rohanó kapitalista piacgazdaság teljesen racionális szempontjait tartja szem előtt hanem magát az ország gazdaságának a növekedési lehetőségeit próbálja javítani és bizonyos szociális szempontokat is figyelembe vesz. Elég szokatlan és nem mindig teljesen ésszerű döntések is szükségesek voltak a problémák részleges leküzdéséhez amik aztán néha bizonyos értelemben káoszt is okoztak. Célom a téma elemzésével ezen állami beavatkozások vizsgálata. Miért is jöttek létre, mi volt az eredményük és későbbi hatásaik. Különös tekintettel a főbb megoldásokra mint az árfolyamgát és a végtörlesztés. Valamint megvizsgáltam azt a csomagot ami talán „végső megoldásnak” is tekinthető a témában de ez sem hozta meg a várt eredményt, legalábbis a várakozásoknak megfelelőt semmiképpen, ez pedig a forintosítást ami hatalmas vihart kavart. Tehát ezen beavatkozásokat elemeztem és ebből vontam le a következtetéseket. Alapvetően nehéz megmondani, hogy sikeres volt e az állam szerepvállalása a kialakult helyzetben. De az biztos, hogy elkerülhetetlen és szükséges volt Bizonyos érintettek jól jártak, néhányan még jobban és páran egyáltalán nem elégedettek az eredményekkel. Más szempontból nézve mindenképpen sikerként könyvelhető el az elmúlt évek tevékenysége de még mindig nem vagyunk a végén és csak a jövő képes megmutatni. nekünk az elmúlt évek munkájának végleges képét.