Az ipari parkok és a logisztika kapcsolatrendszere a Sopron Dél- Keleti Ipari Park és a GySEV Cargo Zrt. példáján - Kovács Ferenc (2015)
Dolgozatomban az ipari parkok és azok logisztikájának kapcsolatát vizsgálom helyi példán keresztül: a Sopron Dél- Keleti Ipari Park vállalataival és azon belül a GySEV Cargo Zrt.-vel foglalkozom. Elkészítettem a témakör elméleti összefoglalóját, valamint az általam elkészített kérdőívre adott válaszokat elemeztem, hogy átfogó képet kapjak a kutatott területről. A szakdolgozatban leírásra kerülnek az ipar területi szerkezetváltásának okai és eredményei. Áttekintettem a legfontosabb tényezőket, amelyek befolyásolták a változásokat. Az elméleti részben bemutatom továbbá a logisztika fogalmát és rövid történetét, valamint feladatát. Részletezésre kerül az ipari parkok és a logisztika kapcsolata. Kutatásom során vizsgálataim középpontjában Sopron ipari fejlődése, és azon belül a Sopron Dél- Keleti Ipari Park, valamint a GySEV Cargo Zrt. állt. Hipotéziseimet is ennek megfelelően fogalmaztam meg, kapcsolatot keresve az ipari parkok és a logisztika között. Célom volt felmérni, hogy a nyújtott logisztikai szolgáltatásoknak tudatában vannak-e a vállalatok, valamint milyen felmerülő igényeket fogalmaznak meg az ipari park felé. A GySEV Cargo Zrt. regionális szerepét illetve a vállalat és a vizsgált ipari park fejlődési lehetőségeit kutattam. Megállapítottam, hogy az ipar területi szerkezetváltásainak köszönhetően alakultak ki a világban és az országban is a ma ismert ipari területek. Ez a folyamat azonban még ma sem állt meg. Továbbá választ kaptam arra is, hogy a logisztika és az ipari parkok vállalatainak tevékenységei elengedhetetlen kapcsolatban vannak. Azonban a vizsgált vállalatok nem feltétlenül vannak tisztában az ipari park által nyújtott lehetőségekkel. Beigazolódott, hogy a GySEV Cargo Zrt. regionális szerepe megkérdőjelezhetetlen, hiszen rengeteg helyi és régióbeli vállalattal ápol vagy ápolt kapcsolatot. A dolgozat záró fejezete tartalmazza a kérdőíves kutatásom eredményeit, valamint a megfogalmazott javaslataimat. A vizsgálatok során felismertem, hogy GySEV Cargo Zrt.-nek és a Sopron Dél- Keleti Ipari Parknak is van fejlődési lehetősége. Mindkettő leginkább a már meglévő szolgáltatások, és a kapcsolatok bővítésével érheti el a céljait.